Război la granița Europei! Liderii UE au intrat în stare de alertă

06 ian. 2020
Război la granița Europei! Liderii UE au intrat în stare de alertă

Pericol iminent de război chiar la granița Europei, unde tensiunile escaladează, iar Turcia deja a trimis armata. Liderii Uniunii Europene sunt în alertă. 

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a făcut apel la o soluţie politică în Libia, unde Ankara a anunţat desfăşurarea de trupe la sol, avertizând asupra unei „escaladări iminente a violenţei” în jurul capitalei Tripoli, relatează AFP.

„Ultimele evenimente din Libia indică faptul că o escaladare a violenţei în jurul (capitalei) Tripoli ar putea fi iminentă„, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, citat într-un comunicat.

Este mai urgent ca oricând

„Acum este mai urgent ca oricând să lucrăm cu adevărat la o soluţie politică la criza din Libia. Uniunea Europeană face apel la toate părţile să se angajeze la un proces politic sub egida Naţiunilor Unite”, a adăugat Borrell, în contextul în care luni are loc o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU despre Libia, la solicitarea Rusiei.

Intensificarea conflictului între guvernul libian de uniunea naţională (GNA) de la Tripoli, recunoscut de ONU, şi liderul forte din Estul libian, mareşalul Khalifa Haftar, care încearcă să cucerească din aprilie capitala, urmează să fie pe agenda discuţiilor. Treizeci de persoane au fost ucise şi 33 rănite sâmbătă într-un raid aerian asupra unei şcoli militare în capitala libiană, conform GNA.

„Condamnăm atacurile ca lovitura de sâmbătă asupra unei şcoli militare, ceea ce nu poate aduce decât mai multe violenţă şi suferinţă”, a adăugat şeful diplomaţiei europene, dând asigurări că UE „va continua să depună toate eforturile pentru a găsi o soluţie paşnică şi politică” în Libia, căzută în haos de la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi în 2011.

Erdogan a trimis deja armata 

În urma unui acord militar încheiat între Ankara şi Tripoli, Parlamentul turc a aprobat săptămâna trecută, de urgenţă, o moţiune care îi permite preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan să trimită militari în Libia.

Duminică, Erdogan a anunţat că soldaţii turci au început să fie trimişi „progresiv” în Libia.

Haftar a lansat la începutul lunii aprilie o ofensivă pentru a cuceri capitala şi a anunţat la 12 decembrie începutul unei noi „bătălii decisive” pentru a cuceri Tripoli. El este susţinut de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia.