Renumit medic neurolog avertizează: Ce se întâmplă în creierul copilului obligat să învețe să citească de mic

Avertisment extrem de dur pentru părinții cu copii mici. Un renumit medic neurolog atrage atenția. Copilul obligat să învețe să citească de mic va avea mari probleme.

Greșeala imensă făcută de părinții cu copii mici

Aceasta este greșeala imensă făcută de părinții cu copii mici. Mulți dintre părinți vor ca micuții lor să învețe să citească și să scrie cât mai repede. Mare greșeală. Aceștia își obligă copiii să memoreze literele și cifrele și să le scrie.

Cunoscutul psiholog și neurolog rus, Tatyana Chernigovskaya, le transmite acestor părinți un mesaj extrem de dur.

„Este foarte important pentru copii sa inceapa invatarea la timp. Problema principala a zilelor noastre este orgoliul parintilor care se rasfrange asupra copilului. Imi spun unii parinti, mai mult laudandu-se:

„Am inceput sa-l invat pe fiul meu de doi ani sa citeasca,” iar eu raspund: „Ei bine, esti un prost!” De ce trebuie sa faci asta? Un copil de doi ani nu poate face asta deoarece creierul lui nu este pregatit.

Bineinteles, daca il antrenezi si insisti asiduu – copilul va citi si poate chiar scrie in cele din urma, dar cu ce sacrificii si cu ce eforturi pentru copil, mai ales cand scopul invatarii este altul.

Invatam copiii sa citeasca de la doi ani nu pentru ca ii va ajuta la ceva, ci pentru ca avem noi, ca parinti, nevoie de o validare din partea celorlalti ca al nostru copil este destept.

Parintii fac lucrul acesta pentru a se lauda, din orgoliu. in realitate, fiecare lucru trebuie facut la timpul lui, iar pentru ca creierul copilului sa se dezvolte corect nu trebuie inundat cu informatii pe care incanu le poate asimila,”a declarat Tatyana Chernigovskaya.

Dar asta nu e tot. Specialistul oferă mai multe sfaturi despre cum trebuie antrenat și stimulat creierul copilului. La un copil de 2-3 ani, cea mai importanta atenție trebuie acordată abilității motorii fine.

„Este foarte important sa se acorde atentie dezvoltarii abilitatilor motrice fine ale copilului. El trebuie sa modeleze cu plastilina, sa decupeze cu foarfece, sa sorteze bilute sau alte obiecte mici. Daca nu lucram cu el astfel de lucruri, atunci abilitatile sale motorii fine nu vor functiona, iar mai tarziu vom observa probleme de vorbire. Aceste activitati aparent banale sunt insa mult mai importante decat invatarea unui copil sa citeasca de la varste foarte mici.

Daca nu dezvoltati abilitatile motorii fine ale copilului, sa nu va mai plangeti mai tarziu ca are probleme de dezvoltare mintala”, mai spune specialistul, conform presei din Rusia.

Citește și:

Revista Presei