Restricțiile de circulație care intră în vigoare de vineri. Cine va putea ieși din casă după ora 20

de: Ana Toma
25 mart. 2021
Restricțiile de circulație care intră în vigoare de vineri. Cine va putea ieși din casă după ora 20
Raed Arafat, șeful DSU

Era de așteptat ca România să intre din nou sub asediul restricțiilor după ce numărul infectărilor a început să crească treptat. Astfel, joi seară, șeful DSU Raed Arafat, împreună cu premierul Florin Cîțu au anunțat noile măsuri care vor intra în vigoare de vineri.

Conform documentului adoptat de Guvern, vor exista mai multe restricții de circulație, dar și o serie de restricții valabile strict pentru noaptea de Înviere, în cazul catolicilor. Lucrurile diferă însă în funcție de incidența cazurilor.

Cine are voie să iasă din casă după ora 20

Românii care locuiesc în localități în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori vor putea circula până la ora 20:00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

În ceea ce privește perioada aplicabilității măsurii, aceasta va înceta atunci când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori. Cu alte cuvinte, persoanele care se află în localități cu o incidență de sub 3,5 la mia de locuitori nu trebuie să își facă griji. Ele vor putea ieși din casă până la ora 22.00 la fel cum era prevăzut și până acum.

Pe de altă parte, în cazul localităților unde incidența este mai mare de 7,5 cazuri la mia de locuitori, potrivit documentului adoptat de Guvern, aceste persoane vor putea ieși din case până la 20.00 în oricare zi a săptămânii, nu doar în weekend.

Dacă vă întrebaț ce se va întâmpla cu sălile de sport, ei bine în localitățile cu o rată de infectare mai mare de 4 la mia de locuitori, sălile de fitness vor fi închise, însă centrele sportive în care își exercită activitatea sportivii de performanță vor continua să fie deschise, respectând normele impuse de autorități.

Regulile anunțate în noaptea de Înviere

Pe lângă restricțiile de circulație, există câteva precizări legate de noaptea de Înviere, în funcție de religie. Astfel, în perioadele 03.04-04.04.2021 și 01.05–02.05.2021 circulația persoanelor va fi permisă în intervalul orar 20:00-02:00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

Același lucru este valabil și în datele de 27.03.2021 și 28.03.2021, când potrivit documentului, se permite circulația persoanelor în afara locuinței în intervalul orar 18:00-22:00 pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.

În ceea ce privește Paștele Ordox, șeful DSU, Raed Arafat nu a precizat ce se va întâmpla atunci, dat fiind faptul că mai este aproape o lună de zile până atunci. Totuși, el le-a promis creștinilor că vor putea să meargă la Înviere, însă restul detaliilor vor fi stabilite în viitorul apropiat.