Rețeta care face furori în lume: Chifteluțe din cartofi și brânză. Au un gust extraordinar și se prepară foarte simplu

chiftele din cartofi cu branza

Vorbim astăzi despre o rețetă de xtrem de delicioasă de chiftele. Nu cred să existe oameni cărora să nu le placă ciftelele, însă pentru rețeta de azi pregătim un preparat ușor ieșit din comun, dar care promitem că-i va cuceri pe toți cei aflați la masă: chiftele din cartofi cu brânză. 

Ingrediente:

  • 500 g cartofi fierti sau piure ramas
  • 200 g branzeturi rase (telemea, burduf, cascaval, parmezan sau branza cu mucegai nobil)
  • 2 oua
  • sare
  • piper
  • arome la alegere: nucsoara, chimen, ierburi aromatice
  • 1 lingura de pesmet
  • o mana de verdeturi tocate: patrunjel, marar
  • Optional: ceapa, cozi de ceapa verde, 1-2 catei de usturoi

 

In plus:

  • pesmet pentru tavalit
  • 500 ml ulei pentru prajit

Mod de preparare:

„Am ras catofii fierti pe razatoarea mare. Nu e OK sa-i bagati la blender pentru ca devin gumosi. Daca aveti piure rece ramas de ieri, sariti peste aceasta etapa.

Am inspectat frigiderul si am gasit mai multe bucatele de branza: un pic de telemea, un pic de branza Gouda, un capat de Pecorino si o bucatica de parmezan. Telemeaua sa fie una uscata!

Le-am ras pe razatoarea mica direct in castronul cu cartofi. Am spart si 2 oua intregi si am asezonat totul cu putina sare (depinde de cat de sarata e branza), piper si nucsoara rasa. Puteti sari peste nucsoara daca nu va place aroma sau sa o inlocuiti cu chimen seminte sau pudra sau cu ierburi aromatice.

Am aratat in reteta de chiftele din carne (vezi aici) cum se pot portiona si modela la diferite dmensiuni: de la parjoale cat palma pana la „gloante” micute de 2-3 cm. De data aceasta am folosit lingura de inghetata pentru a portiona compozitia.

Rețeta care face furori în lume: Chifteluțe din cartofi și brânză. Au un gust extraordinar și se prepară foarte simplu

Am presarat pesmet pe un tocator si am asezat, rand pe rand, chiftelele de cartofi portionate. Mie mi-au iesit 14 bucati.

Apoi am aplatizat usor in palme fiecare bila si am tavalit-o prin pesmet. Pesmetul are un rol foarte important, dincolo de cel estetic: crusta care se formeaza este o bariera impotriva patrunderii uleiului in preparat, in timpul prajirii. De aceea snitelele sau legumele pane adevarate (cu crusta din faina-ou-pesmet) arata mai bine si sunt mai putin grase decat cele facute fara pesmet (care se imbiba cu uleiul din tigaie).

Am ales o tigaie mai mica dar mai adanca in care am pus uleiul la incins. Am verificat uleiul presarand putin pesmet in el: daca sfaraie si se ridica imediat la suprafata inseamna ca este incins. Verificati temperatura cu un termometru special (daca aveti) – ar trebui sa fie ca. 170-180 C. Stratul de ulei trebuie sa fie generos pentru a asigura o prajire rapida si uniforma.

Am prajit chiftelele in doua ture: cate 7 deodata. Dupa cateva minute le-am intors si pe verso ca sa se rumeneasca frumos si uniform. Focul la care am lucrat a fost unul mediu.

Chiftelele prajite le-am scos pe rand intr-un castron asternut cu servete absorbante.

Nu va pot descrie cat de aromate si fragede sunt aceste chiftele de cartofi cu branza! Extraordinare! Sunt savuroase mai ales fierbinti, alaturi de o salata verde mixta dreasa cu o vinegreta simpla de apa, otet, sare si zahar,” notează savoriurbane.com.

Revista Presei