Rețetă: Cartofi la cuptor, cu parmezan și usturoi. Cel mai delicios mod de a prepara cartofii

cartofi la cuptor

Vă prezentăm astăzi o rețetă delicioasă de cartofi la cuptor, cu usturoi și parmezan. Vorbim de o rețetă rapidă de potato wedges care ne răpește doar 15 minute pentru preparare și încă 40 pentru coacere.

Ingrediente:

  • 1,5 kg cartofi
  • 3 linguri ulei (de masline sau de floarea soarelui)

Mix de condimente:

  • 1 lingura rasa de sare (preferabil grunjoasa)
  • ½ lingurita piper macinat
  • 1 lingurita de rozmarin uscat
  • 1 lingurita de cimbru uscat
  • 1 lingurita de oregano uscat
  • 2 linguri de parmezan ras fin
  • 4 catei de usturoi zdrobiti

Mod de preparare:

„Mai intai am lasat cartofii la inmuiat in apa rece vreo 10 minute, apoi i-am frecat cu un burete mai aspru de bucatarie. Astfel am indepartat pamantul de pe coaja lor. Apoi i-am clatit bine de tot si i-am sters bine cu o carpa de bucatarie. Nu e voie sa aiba cojile ude! Cu varful unui cutit am indepartat micile ochiuri negre (unde a fost cazul).

Am taiat cartofii pe lung: mai intai in jumatati si apoi in sferturi sau in sesimi (cate 2 sau 2 felii din fiecare jumatate – ca pepenele verde).

Exista o metoda simpla care ne ajuta sa condimentam rapid bucati mici de alimente – fie ele legume sau carnuri. Este utila mai ales la fasii de pui pane (strips), ciuperci pane sau la acesti cartofi. Se foloseste o cutie de plastic incapatoare care sa aiba capac. Am pus in cutie feliile de cartof si le-am stropit cu ulei. Nu va zgaraciti cu uleiul pentru ca el ajuta la savoarea si rumenirea cartofilor. Fara el obtineti niste cartofi seci.

Am inchis cutia cu capacul si am scuturat-o de 3-4 ori. Uleiul va imbraca uniform toate feliile de cartof si va crea un strat aderent pentru condimentele care urmeaza.

Am deschis cutia si am lasat cartofii in ea. AÎntre timp, am pornit cuptorul si l-am setat la 200 C (treapta inalta la cele cu gaz).

Intr-un castron mic am amestecat sare cu piper, cimbru, rozmarin si oregano. Am adaugat si parmezanul ras fin (poate fi si branza tip „Delicii calde” de la Hochland sau alt cascaval tare si aromat care poate fi ras fin).

Am amestecat totul si am completat cu cei 4 catei de usturoi trecuti prin presa. Cu degetele am incorporat si usturoiul in acest mix ultra aromat. Puteti pune si piper cayenne, fulgi de chili, boia dulce, iute sau afumata, dupa gust. Sarea trebuie sa fie din belsug!

Am presarat acest mix aromatic peste cartofii unsi cu ulei, am inchis cutia si am scuturat-o energic de cateva ori. Fiecare cartof a fost condimentat exact cat trebuie. Metoda aceasta economiseste timp si energie. E mai complicat sa presari condimente pe fiecare cartof in parte, sa-i intorci pe fiecare parte si sa-ti si ramana condimente prin tava.

Am tapetat o tava larga (33 x 42 cm are a mea) cu hartie de copt si am rasturnat cartofii aromati in ea. I-am rasfirat un pic cu mainile si am dat tava la cuptorul incins la 200 C. Este important ca feliile de cartof sa nu stea claie gramada ci sa aiba spatiu intre ele, pentru a se rumeni frumos.

Dupa 40 de minute cartofii sunt gata. Nu va pot descrie ce arome am in bucatarie! In functie de cuptorul vostru s-ar putea ca rumenire sa dureze si 45-50 de minute,” notează savoriurbane.ro.

Revista Presei