Rețetă: Cea mai bună fasole bătută: Care e ingredientul secret care o transformă într-o adevărată delicatesă

fasole batuta

Nu cred că există în lumea asta un om căruia să nu-i placă fasolea bătută. Iar dacă există, preparați-i această rețetă și cu siguranță va rămâne impresionat, căci rețeta de fasole bătută pe care v-o prezentăm astăzi este cu adevărat o delicatesă.

Ingrediente:

  • 500 g fasole uscata
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 bucata de telina radacina (150 g)
  • patrunjel, pastranac radacina-cate o bucata, daca aveti
  • sare
  • piper
  • 3-4 catei de usturoi
  • 50 ml ulei

Pentru sosul de ceapa

  • 2 cepe mari(cam 400 g)
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura pasta de tomate sau 2 rosii bine coapte, sau suc de rosii…
  • sare

Mod de preparare:

„Fasolea se alege, se spala in cateva ape si se pune la fiert. Se poate pune de seara la inmuiat, in apa rece si a doua zi va fierbe mai repede.

Cateva trucuri pentru fiert fasolea:

  • se lasa sa dea in clocot, se adauga 1 lingurita de bicarbonat si se lasa sa fiarba 10 minute, apoi se arunca apa (va fierbe mai repede si nu va ma provoca balonare si gaze prea tare).
  • se lasa sa dea in clocot si dupa ce fierbe 10 minute, se arunca apa, se completeaza cu apa calda si se lasa sa fiarba-se repeta de 3 ori aruncarea apei.
  • se pune la fiert 1 cartof in coaja, bine spalat, care se scoate si se arunca la urma, cand fasolea este fiarta (nu va mai provoca gaze si balonare)
  • apa care se schimba, trebuie sa fie mereu fierbinte, nu rece
  • cumparati-va o oala sub presiune, nu sunt scumpe si isi merita cu varf si indesat investitia (vedeti aici)

Cand fasolea este pe jumatate fiarta (luati o lingura de fasole si suflati peste ea, daca „infloreste”, adica se desface pielita, e bine), se adauga legumele curatate si taiate bucati mari, ca la supa (ceapa, morcov, telina, patrunjel radacina). Puteti pune si 1 ardei gras. Lasati sa fiarba pana cand legumele sunt bine patrunse. Strecurati legumele bine de zeama, dar pastrati o cescuta din aceasta zeama.

Se adauga si usturoiul curatat si se paseaza totul cu blenderul vertical, sau se trec prin masina de tocat. Cu blenderul vertical, in 3 minute este gata! Se adauga uleiul, sarea si piperul macinat.

Se amesteca energic, folosind un tel sau o lingura de lemn, ca la maioneza, adaugand uleiul treptat. Daca pasta este prea tare, se mai adauga putin din zeama in care au fiert legumele. Trebuie sa fie ca un piure (asta si este, un piure de legume.

Se face separat sosul de ceapa pentru fasolea batuta:

Ceapa se taie felii sau cubulete si se pune intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei si 2 linguri de apa. Se inabusa la foc mic, adaugand din cand in cand putina apa, pana cand ceapa este inmuiata. La final se adauga sarea si bulionul sau rosiile si se mai fierbe cateva minute, sa se lege,” notează pofta-buna.ro.

Revista Presei