Rețetă: Cea mai delicioasă dulceață de caise. Secretul: Fructele trebuie să rămână întregi

29 iul. 2020
Rețetă: Cea mai delicioasă dulceață de caise. Secretul: Fructele trebuie să rămână întregi

Este sezonul caiselor și, pe lângă consumul lor în stare naturală, trebuie să ne gândim încă de pe acum la dulceața pe care o vom mânca cu mare drag la iarnă. Vă propunem, în continuare, o rețetă de dulceață de caise absolut delicioasă, în care fructele rămân întregi.

Ingrediente:

  • 1 kg de caise;
  • 1 kg de zahăr;
  • 60 ml zeamă de lămâie;
  • 240 ml apă;

Mod de preparare:

„Se aleg caise cât mai tari și ferme care se spală bine cu apă rece. Cu ajutorul unei tije metalice se scot sâmburii din interior fără să se strice forma caisei.

Într-un vas mare, suficient de mare cât să permită așezarea caiselor într-un singur strat, se pune zahărul, apa și zeama de lămâie. Se pune totul la foc și se lasă pentru aproximativ 10 minute, până când începe siropul să devină mai concentrat.

După acest timp se adaugă și caisele în sirop și se mai lasă pentru câteva minute, până când ajung din nou în punctul de fierbere. Dulceața se ia de pe foc, se acoperă vasul cu un capac și se lasă la temperatura camerei între 24 și 48 de ore, timp în care zahărul are timp să extragă apa din pulpa fructelor și acestea se întăresc.

După aceste ore, dulceața se pune din nou la fiert, la foc mic, și se mai lasă aproximativ 30 de minute. Nu se amestecă în dulceață deoarece s-au putea distruge fructele, ci doar se mișcă vasul din când în când pentru a nu se lipi dulceața de vas.

Pentru a verifica dacă dulceața este gata, pune o picătură mică de sirop pe o farfurie, iar dacă acesta este prea lichid, atunci mai așteaptă până se răcește și trasează o linie pe mijlocul lui. Dacă traseul desenat nu dispare imediat și se menține, înseamnă că dulceața este gata,” notează libertatea.ro.