Rețetă: Cea mai delicioasă dulceață de nuci. Bonus: Are proprietăți uluitoare pentru sănătate

18 sept. 2020
Rețetă: Cea mai delicioasă dulceață de nuci. Bonus: Are proprietăți uluitoare pentru sănătate

Dulceața de nuci verzi poate fi considerată o adevărată specialitate. Nu mulți români au încercat-o vreodată, chiar dacă, pentru mine, este cea mai delicioasă dulceață dintre toate. Mai mult decât atât, aceasta are și beneficii uluitoare pentru sănătate.

Ingrediente:

  • 100 nuci verzi
  • 1 kg zahăr
  • 1 cană apă
  • 1 lămâie

„Se curăţă nucile de coaja verde, folosind un cuţit şi mănuşi de bucătărie, altfel vi se pătează mâinile. Pe măsură ce le curăţaţi, le puneţi într-un vas cu apă rece în care aţi stors zeamă de lămâie, opreşte oxidarea nucilor, le menţine albe.

Le lăsaţi acolo, în castron acoperit şi schimbaţi apa de 2 sau trei ori în cursul unei zile. Eu le-am lăsat mai puţin, doar câteva ore, că n-aveam timp prea mult şi a ieşit foarte bun oricum.

Rețetă: Cea mai delicioasă dulceață ce nuci verzi. Bonus: Are proprietăți uluitoare pentru sănătate

Pregătiţi la foc mic un sirop din zahăr şi cana de apă. Va fi legat când o picătură de sirop pusă pe marginea unei farfurii rămâne legată, ca o bobiţă, nu se dispersează ca un lichid.

În timp ce se face siropul opăriţi nucile, le lăsaţi cam 2 min, le scoateţi în apă rece şi le opăriţi din nou, după care le introduceți iar în apă rece. Nu vă speriaţi, durează mai mult să scriu decât să fac, merge totul foarte repede.

Când siropul este gata se adaugă nucile opărite împreună cu câteva feliuţe subţiri de lămâie şi vanilie după gust. Se lasă să mai fiarbă şi culegem toată spuma care se formează la suprafaţă.

Când e gata, punem nucile în borcane cu lingura şi presăm un pic, să intre mai multe, apoi completăm cu siropul care intră prin toate spaţiile goale. Se închid borcanele şi e bine să le punem cu gura în jos pentru a evita că se formează bacterii în spaţiul rămas liber între dulceaţă şi capac.

Când se răcesc, borcanele pot fi puse pe raft,” notează aquiahora.ro.

Dulceața de nuci verzi: Beneficii

Nucile verzi sunt extrem de bogate în vitaminele A, E, F, C, B, având totodată numeroase minerale precum fosfor, fier, zinc, seleniu, calciu și potasiu. Acestea conferă nucilor proprietăți imunostimulatoare, reprezentând cea mai bună hrană pentru creier.

Mai mult decât atât, dulceața de nuci verzi reglează nivelul colesterolului din sânge, tensiunea arterială, reducând în același timp riscul de infarct și întârind vasele de sânge.