Rețetă: Cea mai delicioasă dulceață de struguri: Nu ai mâncat niciodată ceva mai bun. Care e ingredientul secret

dulceata de struguri

Este sezonul strugurilor așa că vă încurajăm să vă bucurați în voie de ei. Și, dacă doriți o manieră inedită de a-i conserva pentru la iarnă, vă propunem astăzi o rețetă extrem de delicioasă de dulceață de struguri.

Ca la oricare altă dulceață, strugurii, fie că-s ei albi, negri sau roze, se fierb scurt într-un sirop gros de zahăr. Dulceața obținută este nu doar gustoasă, dar și extrem de aspectuoasă.

Dulceața de struguri obținută este grozav de gustoasă și de aspectuoasă. Boabele de struguri confiate rămân învăluite într-un sirop gros, auriu. Dulceața rezultată trebuie ă aibă siropul foarte bine legat, nu subțire ca la compot.

Ingrediente:

  • 1 kg boabe de struguri
  • 750 g zahăr
  • 100 g apă
  • vanilie
  • opțional: câteva cuișoare

Mod de preparare:

„Am spălat strugurii și i-am lăsat la scurs, apoi am desfăcut bob cu bob de pe vrejuri. Va spuneam că am ales niște struguri fără sâmburi dar foarte aromați și cu coaja foarte subțire. Mie personal la dulceață imi place coaja subțire, pe cand la gemul de struguri se pot folosi și soiuri cu coaja mai groasă.

Am făcut un sirop din zahăr, apă, vanilie și cuișoare (opțional). În mod normal, la dulcețuri, se pun cantități egale de fruct și zahăr. Eu am pus 750 g zahăr pentru că de data aceasta strugurii au fost foarte dulci. Am lăsat siropul la fiert circa 5 minute la foc iute (calculate de când începe să fiarbă în masă). Am făcut proba cu picătura de sirop pe o farfurie și am constatat că aceasta își păstrează forma, semn că siropul este bine legat.

Am adăugat boabele de strugure și le-am lăsat să clocotească timp de 5 minute (cronometrate din momentul în care dulceața a ajuns din nou la fierbere).

După această etapă am stins focul, am tras cratița deoparte și am acoperit-o cu un ștergar curat, bine udat cu apă rece și stors. După răcirea completă (care durează niște ore bune) am scos boabele de strugure cu o paletă perforată (au lăsat multă zeamă) și am pus din nou siropul la fiert, până a scăzut și s-a îngroșat din nou.

Rețetă: Cea mai delicioasă dulceață de struguri: Nu ai mâncat niciodată ceva mai bun. Care e ingredientul secret

Când siropul a avut consistența mierii (aveți grijă să nu-l caramelizați!) am adăugat din nou fructele în el și am mai lăsat totul la fiert 5 minute (calculate din momentul în care dulceața ajunge din nou la fierbere). Apoi am lăsat dulceața de struguri la răcit, acoperită cu un ștergar umed.

Am repetat operațiunea de răcire și fierbere a dulceții încă o dată până când boabele de strugure încep să devină ușor translucide. Ele se confiază, se îmbibă cu siropul de zahăr și devin grele.

Cât se fierbe un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor.

Și după ultima fierbere am acoperit cratița cu ștergar ud și am lăsat-o la răcit.

Boabele sunt întregi, siropul s-a legat foarte bine, are consistența mierii. Nu vorbim aici despre o dulceață în care fructele înoată și jumătate de borcan este un sirop subțire. Facem dulceață de struguri, nu compot!

Rețetă: Cea mai delicioasă dulceață de struguri: Nu ai mâncat niciodată ceva mai bun. Care e ingredientul secret

După răcirea completă această dulceață de struguri poate fi pusă în borcane.

Dacă gemurile se îmbuteliază fierbinți, dulcețurile se așază reci in borcane.

Am pus dulceața de struguri rece în borcanele sterilizate și am strâns capacele. Ce culoare frumoasă poate avea! Ador dulceața de struguri aromată și vanilată! Ea se păstrează și 5 ani pe rafturile cămării. Siropul este dens și legat,” notează savoriurbane.ro.

Revista Presei