Rețetă: Cea mai delicioasă dulceață de struguri: Nu ai mâncat niciodată ceva mai bun. Care e ingredientul secret

27 sept. 2020
Rețetă: Cea mai delicioasă dulceață de struguri: Nu ai mâncat niciodată ceva mai bun. Care e ingredientul secret

Este sezonul strugurilor așa că vă încurajăm să vă bucurați în voie de ei. Și, dacă doriți o manieră inedită de a-i conserva pentru la iarnă, vă propunem astăzi o rețetă extrem de delicioasă de dulceață de struguri.

Ca la oricare altă dulceață, strugurii, fie că-s ei albi, negri sau roze, se fierb scurt într-un sirop gros de zahăr. Dulceața obținută este nu doar gustoasă, dar și extrem de aspectuoasă.

Dulceața de struguri obținută este grozav de gustoasă și de aspectuoasă. Boabele de struguri confiate rămân învăluite într-un sirop gros, auriu. Dulceața rezultată trebuie ă aibă siropul foarte bine legat, nu subțire ca la compot.

Ingrediente:

  • 1 kg boabe de struguri
  • 750 g zahăr
  • 100 g apă
  • vanilie
  • opțional: câteva cuișoare

Mod de preparare:

Spalam strugurii și ii lasam la scurs. Mai apoi, ii desfacem bob cu bob de pe vrejuri. Facem un sirop din zahăr, apa, vanilie si cuisoare. Lăsăm siropul la fiert aproximativ 5 min la foc iute (calculate de când începe să fiarbă în masă).

Adaugam strugurii si ii lasam sa clocoteasca timp de 5 min.

După această etapă stingem focul, tragem cratița deoparte și o acoperim cu un ștergar curat, bine udat cu apă rece și stors. După ce se racesc complet, scoatem boabele de strugure cu o paletă perforată si punem din nou siropul la fiert.

Rețetă: Cea mai delicioasă dulceață de struguri: Nu ai mâncat niciodată ceva mai bun. Care e ingredientul secret

Când siropul incepe sa aiba consistența mierii adaugamt din nou fructele în el și  lasam totul la fiert 5 minute (calculate din momentul în care dulceața ajunge din nou la fierbere). Apoi lasam la racit dulceața de struguri, acoperită cu un ștergar umed.

Repetam de răcire și fierbere a dulceții încă o dată, pana in punctul in care boabele de strugure devin ușor translucide. Ele se confiază, se îmbibă cu siropul de zahăr și devin grele.

Cât se fierbe un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor.

Și după ultima fierbere am acoperit cratița cu ștergar ud și am lăsat-o la răcit.

Boabele sunt întregi, siropul s-a legat foarte bine, are consistența mierii. Nu vorbim aici despre o dulceață în care fructele înoată și jumătate de borcan este un sirop subțire. Facem dulceață de struguri, nu compot!

Rețetă: Cea mai delicioasă dulceață de struguri: Nu ai mâncat niciodată ceva mai bun. Care e ingredientul secret

După răcirea completă, dulceata poate fi pusa in borcane sterilizate. Aceasta e buna de consumat chiar si 5 ani!