Rețetă: Cea mai delicioasă friptură de porc la cuptor! Cum obțineți o friptură cu crusta rumenă și interiorul fraged și aromat?

01 oct. 2020
Rețetă: Cea mai delicioasă friptură de porc la cuptor! Cum obțineți o friptură cu crusta rumenă și interiorul fraged și aromat?
68185307 - oven-barbecued pork shoulder, cut on slices on chopping board with rosemary, peppercorn and bay leaf on old dark planks with garlic and chili on background, view from above, close-up

Vă prezentăm astăzi cea mai delicioasă rețetă de friptură de porc la cuptor, cu crustă rumenă și interior fraged și aromat!

O friptură bună din pulpa de porc se obține dintr-o bucată întreagă de carne. Cea mai mare greșeală este felierea cărnii crude și gătirea ei în cuptor într-o băltoacă de lichid. Lumea se miră că friptura devine „talpă”.

Alegem, așadar, bucăți intregi de macar 1 kg, pentru a putea să se gateasca pana in mijloc, fara a trebui sa fie crestate sau feliate si asta deoarece fiecare taietura facuta cu cutitul creaza puncte de scrugere ale sucurilor din carne. De aceea, carca va iesi uscată daca o crestăm.

Ingrediente:

  • 1500-2000 g pulpa de porc (o bucata)
  • o lingura de piper boabe
  • o lingura chimen
  • sare
  • optional: crengute de cimbru
  • 2 cepe mesii albe
  • 2 cepe medii rosii
  • 5-6 catei de usturoi
  • 150 g untura de porc

Mod de preparare:

Spălăm carnea și o sărăm pe fiecare parte. O așezăm într-o tavă sau vas termorezistent și presărăm piper negru boabe și chimen.

Tăiem ceapa în sferturi si căteii de usutori îi feliem. Punem deasupra câteva linguri bune de untură de porc.

Punem într-un vas aproximativ 100 ml apa si acoperimcu un capac sau cu o folie.

Timp de o oră, coacem friptura acoperită la 200° C (treapta inalta la cuptoarele pe gaz). După acest pas, scoatem folia si o mai mentinem la cuptor înca o ora, de aceasta data la 180° C.

Poftă bună!