Rețetă: Cea mai delicioasă friptură de porc la cuptor! Cum obțineți o friptură cu crusta rumenă și interiorul fraged și aromat?

friptura de porc
68185307 - oven-barbecued pork shoulder, cut on slices on chopping board with rosemary, peppercorn and bay leaf on old dark planks with garlic and chili on background, view from above, close-up

Vă prezentăm astăzi cea mai delicioasă rețetă de friptură de porc la cuptor, cu crustă rumenă și interior fraged și aromat!

O friptură bună din pulpa de porc se obține dintr-o bucată întreagă de carne. Cea mai mare greșeală este felierea cărnii crude și gătirea ei în cuptor într-o băltoacă de lichid. Lumea se miră că friptura devine „talpă”.

„Cand dorim sa facem friptura alegem pulpa de porc, spata sau chiar ceafa – bucati intregi de macar 1 kg. Ele se vor gati pana in mijloc fara sa trebuiasca a fi crestate, intepate sau feliate. Fiecare taietura facuta cu cutitul creeaza puncte de scurgere ale sucurilor din carne, ducand la uscarea ei.

Ingrediente:

  • 1500-2000 g pulpa de porc (o bucata)
  • o lingura de piper boabe
  • o lingura chimen
  • sare
  • optional: crengute de cimbru
  • 2 cepe mesii albe
  • 2 cepe medii rosii
  • 5-6 catei de usturoi
  • 150 g untura de porc

Mod de preparare:

Carnea se spala si se sareaza bine pe fiecare parte. Se maseaza bine cu mana. Se aseaza intr-o tava sau vas termorezistent si se presara cu piper negru boabe sau macinat si chimen. Exact cu piper boabe se indica si in reteta din cartea de bucate austriaca de care am pomenit anterior.

Ceapa se taie in sferturi sau bucati mai mici in functie de marimea cepei si cateii de usturoi se feliaza. Deasupra se pun cateva linguri bune de untura de porc. Pulpa de porc este relativ slaba asa ca untura o ajuta mult la fragezire si rumenire.

Daca doriti sa puneti si alte condimente, puteti sa le adaugati. Eu am pus 2-3 ramurele de cimbru. Ajunge!

In vas se pun si circa 100 ml apa si se acopera cu un capac sau cu o folie.

Friptura se coace o ora buna la 200° C (treapta inalta la cuptoarele pe gaz) acoperita si apoi se scoate folia si se mai tine in cuptor o ora buna la 180° C. Timpul depinde mult si de marimea carnii, astfel incat cel mai sigur e sa o incercati cu furculita. Daca aceasta intra usor in carne, e gata. In ultima jumatate de ora intorc bucata de pulpa cu ajutorul a doua furculite de pe o parte pe cealalta, chiar de mai multe ori. Astfel se rumeneste uniform. Daca pe parcurs sosul din tava a scazut prea mult puteti sa mai adaugati cate un pic de apa, dar chiar numai un pic, atat cat sa nu se faca ceapa scrum.

Friptura este perfecta! Carnea este roz, moale si suculenta in interior si rumena la exterior. Sa va mai zic de sos? Saft-ul…. e o poveste aparte,” notează savoriurbane.ro.

Revista Presei