Rețetă: Cea mai delicioasă plăcintă cu mere. Se prepară extrem de simplu! Care este ingredientul secret

placinta cu mere
Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Prima plăcintă cu mere este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi din toate timpurile. Prima rețetă de plăcintă cu mere a fost descoperită în 1381 în Anglia și conținea, printre altele, mere, pere, stafide, smochine și aluat. Câteva sute de ani, au apărut rețetele austriece și germane de plăcintă cu mere, care includeau ingrediente precum lămâia sau scorțișoara. 

Americanii iubesc atât de mult plăcinaa cu mere încât au transformat-o într-unul din preparatele lor tradiționale, de unde și expresia „as American as apple pie”. Iată rețeta.

Plăcintă cu mere: Ingrediente:

pentru aluat:

  • 500 de grame de faina;
  • 200 de grame de unt (un pachet intreg);
  • 2 oua;
  • 150-200 de grame de zahar;
  • 150-200 de grame de smantana;
  • un plic de zahar vanilat;
  • un plic de praf de copt;
  • un varf de lingurita de sare.

pentru umplutură

  • 1,5-2 kilograme de mere dulci si acrisoare;
  • 50 de grame de zahar;
  • 50 de grame de unt;
  • o lingura de scortisoara.

Plăcintă cu mere: Mod de preparare:

„In prima etapa, amesteca untul rece, taiat cubulete, cu zaharul, de preferat cu mainile, pana obtii o compozitie cu textura nisipoasa;

Adauga zaharul vanilat, smantana si ouale si amesteca-le pana cand se omogenizeaza. Intr-un alt vas pune ingredientele uscate: faina, praful de copt si sarea;

Amesteca apoi cu o lingura de lemn ingredientele umede (compozitia cremoasa) cu cele uscate pana ce aluatul se intareste si poate fi framantat;

Cand este gata, imparte-l in doua si intinde cu facaletul fiecare jumatate, pe masa pe care ai presarat putina faina (ca sa previi lipirea aluatului);

Rețetă: Cea mai delicioasă plăcintă cu mere. Se prepară extrem de simplu! Care este ingredientul secret

La final, ar trebui sa obtii doua foi subtiri de placinta, pe care sa le decupezi dupa forma tavii in care se coace desertul. O alternativa mult mai simpla, la care poti recurge cand nu ai mult timp la dispozitie, este sa cumperi din comert foi de placinta gata facute;

Pentru umplutura, inainte de toate, trebuie sa cureti merele de coaja si sa le scoti samburii. Poti alege sa le tai cubulete sau sa le dai prin razatoare, daca vrei ca umplutura sa fie cat mai moale;

Inainte de a le pune la copt, amesteca-le cu zaharul si scortisoara si caleste-le intr-o tigaie in care ai pus putin unt, la foc mediu, pentru cateva minute. Se vor carameliza si vor avea un gust delicios;

La final, asaza prima foaie de placinta in tava (pe care o poti unge in prealabil cu putin ulei sau unt), adauga merele, iar apoi ultima foaie;

Pune placinta la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 35-40 de minute. Pentru a verifica daca s-a copt blatul si daca s-au fragezit merele, poti face testul cu scobitoarea. Dupa ce scoti placinta din cuptor, las-o putin la racit, presara zahar pudra deasupra ei si va fi gata de taiat si degustat,” notează mega-image.ro.

Sfaturi pentru o plăcintă delicioasă cu mere:

„Trage la tigaie merele inainte de a da preparatul la cuptor. Chiar daca e mult mai simplu sa incorporezi merele proaspat taiate sau date prin razatoare in aluat si sa le pui la copt direct, ar fi mai bine sa le calesti inainte in putin unt cu scortisoara. Vor avea o textura moale, suculenta, dar si un gust absolut delicios.

Prepara aluatul astfel incat sa obtii o crusta crocanta (asta, desigur, daca nu iei foi de aluat din comert). Foloseste doar unt lasat la rece, la frigider, pentru minimum o jumatate de ora, pe care il poti taia apoi cubulete. Amesteca-l cu faina folosindu-ti degetele, astfel incat ingredientele sa se incorporeze foarte bine si aluatul sa fie usor de intins si de modelat.

Folosește doua tipuri de mere. E o regula importanta in cazul placintelor, iar combinatia intre doua gusturi diferite va face preparatul si mai aromat. Alege, de exemplu, cateva mere roșii, dulci (ionatanele sunt cele mai bune), alături de cateva mere verzi (din soiul Granny Smith, de exemplu, care sunt ceva mai acrisoare).

Imediat ce tai merele cubulete sau le dai prin razatoare, stropeste-le cu suc de lamaie, ca sa nu se oxideze.

Unge foile de placinta cu un amestec format din galbenus si apa sau lapte, iar cu ajutorul furculitei, inteapa-le in mai multe locuri, pentru a circula aburul mai usor.

Pentru ca placinta sa aiba un gust bogat, adauga scortisoara si nucsoara, cele mai bune condimente pentru acest desert. La final, deasupra aluatului, poti presara si un topping de miere si nuci maruntite sau cateva cupe de inghetata de vanilie, inainte de servire,” adaugă mega-image.ro.

Revista Presei