Rețetă: Cel mai delicios orez cu legume: Care e secretul simplu pentru a ieși exact ca la restaurant?

06 oct. 2020
Rețetă: Cel mai delicios orez cu legume: Care e secretul simplu pentru a ieși exact ca la restaurant?

Vă prezint astăzi o rețetă simplă dar extrem de delicioasă de orez cu legume. Dacă urmați îndeaproape pașii explicați mai jos, vă garanteză că orezul vostru cu legume va ieși exact ca la restaurant!

Ingrediente:

  • 1 morcov mare (sau 2 mai mici)
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1 radacina de pastarnac
  • 1 felie de radacina de telina
  • 2-3 cepe (albe, rosii) sau o legatura de ceapa verde
  • 1 catel de usturoi (optional)
  • 75 ml ulei de floarea soarelui (3 linguri bune)
  • 500 g legume la alegere: mazare, pastai de fasole, ardei, ciuperci, conopida, broccoli, dovlecel, porumb
  • sare, piper negru macinat
  • 250 g orez
  • 1 L apa sau supa de legume sau de carne
  • 30 g unt (optional)

Mod de preparare:

Deecojim radacinoasele (morcovul, pastarnacul, patrunjelul si felia de telina) si le-am spalat. Pregătim și ceapa și ardeiul.

Cântărim orezul (punem o cană plină) și tocăm zarzavaturile cubulețe, ca pentru ciorbă.

Alegem o cratiță antiaderentă și călim ceapa și usturoiul cu ulei și un praf de sare. Adăugăm răcădinoasele tocate cubulețe și le sotăm aprox 5 min, la foc mediu, sub capac.

Turnăm mai apoi orezul din cană și îl lăsăm la călit vreo3 minute, timp în care amestecăm constant.

La o parte orez, punem 4 parti apa – deci la 250 g orez am pus 1 L apa. COndimentăm totul cu o linguriță de sare rasă și jumătate de linguriță de piper negru măcinat.

Cum si cat fierbem acest orez cu legume?

„In general ne ghidam dupa timpul de fierbere al orezului care este intre 16-22 de minute (in functie de tip). Tinand cont de faptul ca a fost si calit cu legumele, el nu va trebui fiert mai mult de 10-12 minute. Oricum, proba de foc este gustarea si verificarea lui. Nu-l fierbeti pana se nenoroceste si devine terci!

Am fiert orezul cu legume 7 minute la foc mediu spre mic, acoperit partial cu un capac. Dupa aceste 7 minute am adaugat si legumele mai fragede (mazarea, ardeiul) care nu necesita timpi lungi de gatire. Tot acum puteti pune broccoli, conopida, dovlecel, pastai de fasole verde sau boabe de porumb. Ce culori frumoase am in cratita!

Am mai lasat orezul la fiert alte 3-4 minute si gata! Am stins focul de sub cratita. Am acoperit orezul cu legume cu un capac si l-am lasat sa stea macar 5 minute.

Vedeti ca inca sunt „baltute” de lichid insa acestea vor fi absorbite de orez in rastimpul de odihna. Sa nu-l scadeti mai tare pentru ca devine cleios!

Pont pentru gurmanzi: am pus o feliuta de unt in orezul fiert si l-am amestecat delicat. O savoare in plus! Dupa cele 5 minute de odihna sub capac acest orez cu legume poate fi servit,” notează sursa citată.