Rețetă: Cele mai delicioase pateuri cu brânză sărată. Sunt extrem de simplu de făcut!

pateuri cu branza sarata

Vă prezentăm astăzi una dintre cele mai simple rețete pentru pateurile cu brânză sărată. Puteți alege pentru ele un foietaj din comerț, sau foietajul făcut în casă.

Pateurile cu brânză sunt utile într-o mulțime de ocazii: ca aperitiliv, la pachet și chiar și la mic-dejun, alături de un pahar de chefir.

Ingrediente:

  • 350 de grame de aluat foietaj cu unt, preferabil făcut în casă, dacă e imposibil, e bun și cel cumpărat
  • 300 de grame de brânză grasă de vaci, bine scursă de zer
  • 150 de grame telemea/feta sau brânză de burduf, pentru o variantă mai picantă
  • 2 ouă mari
  • 1 lingură de semințe pentru presărat (cele pe care le preferați), eu am folosit negrilica, merg la fel de bine cele de susan, mac etc.
  • puțină făină pentru presărat planul de lucru

Mod de preparare:

„1. Se pornește cuptorul și se setează la 200°C (static, sau 190°C ventilat).

2. Pentru umplutură, amestecați într-un castron brânza de vaci cu telemeaua și 1 ou întreg. Opțional, se poate adăuga ceva verdeață tocată (ceapă verde, mărar etc). Eu le-am lăsat simple, pentru că familia mea preferă aceste pateuri cu brânză simple. E foarte important ca umplutura să fie fermă, destul de consistentă, ca să nu curgă din pateuri în timpul coacerii.

3. Se separă al doilea ou, colectând separat albușul de gălbenuș.

4. Pe planul de lucru presărat cu puțină făină, se întinde aluatul foietaj rece, de la frigider, până la o grosime de 2-3 mm. Dreptunghiul obținut va avea ~32-33 cm * ~50 cm. E important să întindem aluatul subțire, astfel ne vom asigura că pateurile se vor coace bine. Puține lucruri sunt mai neplăcute ca un foietaj crud!

5. Începând din una dintre laturile mai scurte ale dreptunghiului de aluat, se umezește cu albu, crud, o pensulă de patiserie, o porțiune cam de 3 cm. Deasupra acesteia, se așează longitudinal ¼ din umplutura de brânză pe care am pregătit-o pentru ale noastre pateuri cu brânză sărată.

Rulăm foietajul așa încât să acopere brânza și imediat alături, umezim din nou o porțiune de 3-4 cm cu albuș. Rulăm foietajul încă o dată, ca să ajungă deasupra porțiunii cu albuș, și presăm ușor pe toată lungimea, să se sigileze. Tăiem longitudinal, chiar pe lângă ruloul format, cu un cuțit sau un decupator de patiserie. Formăm 4 rulouri identice, pe care le porționăm pe fiecare în 4 bucăți egale, obținând în final 16 pateuri cu brânză.

6. Transferăm pateurile într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Batem gălbenușul cu 2 linguri de apă. Finisăm, cu o pensulă înmuiată în gălbenușul diluat, suprafața pateurilor cu brânză. Presărăm pateurile cu semințe și le dăm imediat la copt în cuptorul preîncins la 200°C, timp de 30 de minute, până se rumenesc. Le lăsăm să se răcorească și le servim alături de un iaurt/sana/chefir sau… pur și simplu,” notează lauralaurentiu.ro.

Revista Presei