Rețetă: Cele mai delicioase sărățele cu brânză. Sunt simplu de făcut și au un gust nemaipomenit

saratele cu branza

Oricând ai poftă de ceva bun și nu vrei totuși să te încurci cu rețete prea complicate, poți apela cu încredere la aceste sărățele cu brânză. Garantăm că vor fi îndrăgite de toată familia, iar tu vei fi o dată în plus #mamaeroina.

„Aluatul pe care vi-l prezint acum este un aluat foarte simplu de facut, din parti egale de branza de vaci-grasime-faina, insa necesita un timp de repaus la rece de minimum 6 ore (cel mai bine chiar 24 de ore),” notează savoriurbane.com.

Ingrediente:

  • 500g faina alba
  • 500g branza grasa de vaci, bine scursa de zer (branza dulce nu telemea)
  • 500g unt sau amestec din 250 g unt si 100g untura
  • 1 lingurita de sare

Pentru spirale:

  • 100g cascaval sau parmezan ras fin

Pentru uns:

  • 1 ou pentru uns
  • 1 varf de cutit de boia (paprika)
  • Putin chimen, sare grunjoasa pentru presarat deasupra

Mod de preparare:

„Din ingredientele de mai sus (mai putin oul si chimenul) se face un aluat ferm, lutos, ca o plastilina. Nu se framanta mult. Daca se lipeste foarte tare de vas si de maini (depinde de faina) mai puteti adauga 50-100g de faina.

Nu trebuie sa fie prea vartos. Acest aluat se aduna intr-o bila mare care se acopera cu folie de plastic (sau se baga direct intr-o punga) si apoi intr-un vas de bucatarie mai incapator (va creste) si se da la rece pentru min. 6 ore (cel mai bine 12-24 ore).

Surpriza e cand il scoateti de la rece si constatati ca a crescut in volum (de la fermentii din branza de vaci) si are basicute in textura sa.

Aluatul pentru saratele cu branza se imparte in 2 parti egale care se prelucreaza pe rand. Se infaineaza usor blatul de lucru si se intinde foaie groasa de 3-5 mm care se va impatura in 3 apoi inca o data in 3 (vezi imaginea). Se lasa deoparte la temperatura camerei si se procedeaza la fel si cu a doua parte de aluat.

Aluatul pentru saratele cu branza se mai lasa 10 minute la odihnit si se incinge cuptorul la 180C. Intr-un pahar se bate oul crud cu putina sare si se pregateste chimenul.

Se revine la primul aluat impachetat si se intinde din nou foaie, de data aceasta de 5 mm grosime, apoi se taie cu ruleta zimtata in saleuri de dimensiunile dorite (eu le fac mai lungi si mai inguste). Se ung toate cu ou batut amestecat cu putina boia dulce (paprika) si se presara cu parmezan ras fin, sare grunjoasa si chimen. Puteti gusta aluatul crud si daca vi se pare nesarat acum e momentul sa corectati acest lucru presarand si un pic de sare grunjoasa pe saleuri.

Coacerea sărățelelor cu brânză

Am asezat saratelele in tavi, pe hartie de copt si le-am copt 15 minute la 180 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Coptul poate dura si 20-25 de minute, in functie de cuptor. Saratelele trebuie sa fie rumene si uscate (sa nu ramane crude la mijloc). Cresc fenomenal la copt – se inalta mult!

Asa arata aceste saratele cu branza – rumene si coapte, foietate, fragede,” noteaza savoriurbane.ro.

Revista Presei