Rețetă: Cele mai gustoase gogonele murate: Iată rețeta folosită de bucătarii iscusiți

gogonele murate

Gogonelele se numără printre murăturile preferate ale românilor și, aș îndrăzni să spun, pe bună dreptate. Fiindcă ne aflăm în perioada în care fiecare dintre noi își pregătește murăturile pentru iarnă, am ales să vă povestesc astăzi despre rețeta de gogonele pe care o aplic eu an de an.

Ingrediente:

  • 5 kg gogonele
  • 1 kg ardei gras sau kapia
  • 1 telina mare cu radacina si frunze
  • 1 legatura hrean
  • marar uscat
  • 1 capatana usturoi (optional)
  • 500 g morcov
  • 2 buc sfecla rosie
  • 1-2 ardei iuti
  • crengute de visin(optional)

Mod de preparare:

„Se pun in borcan gogonele spalate si curatate de codite, verificate sa fie tari, sanatoase si nestrivite.

La fund se pun gogonelele verzi, iar deasupra cele mai rosiatice, usor coapte. Acestea se mureaza primele, sunt dulci-acrisoare, o nebunie!!

In borcan, printe gogonele se aseaza felii de telina radacina, fire de telina verde, ardei kapia, morcovi, usturoi zdrobit cu latul cutitului. Imi place sa decorez borcanele cu muraturi – vedeti mai multe retete aici. Am aratat cum fac bradutii si floricelele din morcov si telina la reteta de Gogosari umpluti cu struguri si conopida la otet.

Am asezat si bradutii si floricelele, se vad frumos, da? Se pun suvite de hrean, ardei iute rupt in 2 (optional), sfecla rosie felii, iar deasupra se aseaza crengutele de marar uscat si de visin. Eu n-am avut visin si nici hrean acum. Le vom manca rapid.

Rețetă: Cele mai gustoase gogonele murate: Iată rețeta folosită bucătarii iscusiți

Se face separat saramura. Se pune apa in borcan, apoi se scurge intr-o oala. se vede acum cat lichis intra.

Se masoara apa si pentru fiecare l de apa se adauga cate 1 lingura de sare (30 g).

Atenție! – Folositi sare neiodată pentru muraturi!

Daca puneti muraturile in butoi sau bidon mai mare, puteti pune apa cu o cana sau galeata gradata si vedeti cata apa intra.

La final, puneti sarea direct in ultima cana cu apa si o topiti atat cat se poate. Se va topi sarea la vanturat (pritocit), iar muraturile se vor sara atat cat trebuie, fara probleme,” notează pofta-buna.ro.

Revista Presei