Rețetă delicioasă: Vinete pane cu sos de smântână și usturoi. Respectă câțiva pași simpli și vei obține o delicatesă uimitoare

vinete pane

În această perioadă a anului putem pune în aplicate cât mai mutle rețete în care legumele sunt în centrul atenției, așa că astăzi îți propunem vinete pane cu sos de usutori, o delicatesă extrem de simplu de preparat.

Ingrediente:

  • 1 vanata medie
  • sare
  • 1-2 oua
  • faina
  • pesmet
  • ulei pentru prajit (de floarea soarelui)

Pentru sosul de smântână cu usturoi:

  • 2-3 linguri de smantana acrisoara cu min 20% grasime
  • sare
  • 1 catel de usturoi
  • 2-3 frunze tocate de menta

Bonus: 

  • Puțină brânză rasă pe deasupra vinetelor

Mod de preparare:

„Am spalat vanata si am sters-o cu un servet de hartie. Am taiat-o in felii groase de 1 cm pe care le-am aliniat pe un tocator si le-am sarat lejer pe ambele parti.

Am strans rondelele in forma de fisicuri si le-am pus la scurs intr-o strecuratoare. Le-am lasat vreo 30 de minute. Este foarte important acest pas deoarece sarea scoate amareala din vinete. Iata-le alaturi de dovlecei (pe care i-am facut tot pane). Ulterior am stors feliile de vanata in palme si le-am mai lasat un pic la scurs.

Mi-am pregatit 3 castroane: unul cu faina, unul cu oua batute cu un praf de sare si unul cu pesmet. Imi place sa lucrez organizat si sa dau toate rondelele mai intai prin faina, apoi prin ou si pesmet. Rand pe rand le-am asezat pe o farfurie curata si m-am pregatit de prajire.

Pentru prăjire:

Am incins uleiul intr-o tigaie incapatoare. Este important ca stratul de ulei sa fie generos, astfel incat feliile de vanata sa pluteasca in el fara sa atinga fundul (sfat valabil la orice reteta care presupune prajire in baie de ulei). Am testat temperatura uleiului aruncand in el 2-3 graunte de pesmet. Am vazut ca acestea sfaraie asa ca am prajit pe rand vinetele. Nu trebuie aglomerata tigaia! Daca aveti mai multe vinete va trebui sa le prajiti in mai multe transe.

Focul trebuie sa fie mediu spre mic iar vinetele trebuie intoarse de 2 ori pana ce se fac cum trebuie la mijloc si se rumenesc frumos la exterior.

Imediat dupa ce le-am scos din tigaie le-am pus la scurs intr-o tavita bine tapetata cu hartie absorbanta. Astfel scapam de eventualul exces de ulei.

Pentgru sos:

Am frecat repede putina smantana cu un strop de sare si un catel de usturoi zdrobit. Am adaugat si 2-3 frunze de menta. Incercati neaparat sa faceti acest sos cu menta si veti fi uimiti de cat de gustos este!

Am ras putina branza peste rondelele de vanata si gata! Sunt gata de servit”, notează savoriurbane.ro.

Revista Presei