Rețetă iaurt super bun! Cum îl prepari acasă. Este foarte simplu și sănătos și poți adăuga și fructe

iaurt

Asociația Pro Consumatori a întreprins un studiu legat de cât de sănătoare sunt iaurturile din comerț. Experții au descoperit că aproape toate brandurile folosesc foarte mulți conservanți, iar iaurturile cu fructe sunt adevărate bombe pentru organism. Tocmai de aceea este bine să vi-l preparați singuri acastă, iar rețeta propusă de fetele de la savoriurbane.ro pare excelentă.

Pentru a deveni acru, așa cum trebuie, iaurtul, are nevoie de fermenți. De aceea, la primul iaurt pe care-l veți face acasă va trebui să cumpărați un mic iaurt din comerț, cel mai bine de la un producător local. Preferabil să aibă un procent de grăsime de cca. 2,5-3,5%. Acesta trebuie sa fie simplu, fără să fie vreo variantă extra cremoasă sau să conțină altceva în afară de lapte și fermenții specifici.

Practic în 15 minute ar trebui să fie gata iaurtul, dacă aveți ingredientele pe care Savori Urbane le propune:

Portii: 2 borcane de cca. 330 ml cu iaurt de casă
500 g lapte de casă fiert
125 g iaurt 2,5-3,5%
2 borcane cu capac de 330 ml

Opțional: fructe proaspete, din compot sau congelate (căpșuni, zmeură, afine, cireșe, caise, piersici, banane etc)
un pic de miere

Cum se pregătește iaurtul acasă

„Într-o oală am pus laptele pe foc, la foc mic. După ce a început să bolborosească, fără să fiarbă, am închis focul și am lăsat laptele la răcit până la circa 40°C. Dacă nu aveți termometru (deși vă sfătuiesc să vă cumpărați pentru că este util într-o gospodărie și nu costă mai mult de 25 de Lei) veți încerca cu degetul și va trebui să-l simțiți puțin mai călduț decât degetul.

Am adăugat câte 250 ml lapte călduț în borcanele curate de 330 ml și deasupra am pus în fiecare borcan câte jumătate din iaurtul cumpărat. Am amestecat bine cu o lingură.

Am pus capacele pe borcane și le-am așezat într-o oală tapetată cu cârpe de bucătărie. Am învelit bine și oala cu ștergare groase, ca la dunstuire. Am lăsat oala cu borcanele cu iaurt de casă la un loc călduț timp de o zi. Temperatura ar trebui să fie de cca. 25 C.

A doua zi am verificat iaurtul dacă s-a acrit suficient. Timpul poate diferi în funcție de temperatura din încăpere. Dacă este nevoie mai lăsați borcanele 12-24 h la căldură. După aceea se pun în frigider pentru a încetini fermentația.

Iaurtul de poate păstra la frigider și 10-14 zile, fără probleme. Dacă doriți să păstrați mai mult timp iaurtul atunci este recomandat să sterilizați borcanele și capacele înainte – vezi aici cum se face. La următoarea șarjă de iaurt se folosește din iaurtul acesta.Cu cât laptele este mai gras, cu atât iaurtul devine mai cremos”, au explicat fetele de la Savori Urbane.

Revista Presei