Rețetă: Prepară cel mai aromat gem de caise! Care este secretul pentru un gust perfect

gem de caise

Suntem în cel mai cald sezon, iar piețele sunt pline acum de cele mai delicioase și aromate fructe. Caisele se găsesc din belșug pe tarabele piețelor, așa că te sfătuim să profiți și să cumperi și tu câteva kilograme și, urmărind rețeta noastră, să prepari cel mai aromat gem.

Pentru că dulcețurile sunt nelipsite din cămara unei gospodine, Îți lăsăm mai jos rețeta pas cu pas pentru gemul de caise pe care garantat îl vei mânca cu lingurița direct din borcan.

Ingrediente:

  • 5 kilograme de caise cântărite fără sâmburi
  • 3,75 – 5 kilograme de zahăr (adică o proporție zahăr/fructe de la 0,75:1 până la 1:1, după gust)
  • zeama de la 1 lămâie sau, în lipsă, ½ plic de sare de lămâie
  • În plus ai nevoie de borcane curate și capacele potrivite

Mod de preparare:

„Caisele se spală, se curăță de sâmburi și se pun într-un vas încăpător. Se pun caisele pe aragaz, la foc mic, amestecând periodic. Au tendința să se prindă de fundul vasului. După ce fructele au fiert timp de 30 de minute și s-au înmuiat bine, se poate adăuga zahărul. Eu am dorit un gem de caise cu o consistență fină. Pentru asta, am transformat fructele în piure cu ajutorul blenderului de mână. Acest pas nu e obligatoriu, fructele se pot lăsa și întregi, dacă astfel se preferă. Oricum, în timpul fierberii de la punctul 2, amestecându-se frecvent, fructele se vor mai zdrobi.

Indiferent daca pasați fructele, transformându-le în piure, sau nu, după primele 30 de minute de fierbere este momentul să se adauge zeama sau sarea de lămâie. Acum se adaugă și întreaga cantitate de zahăr.

Se amestecă totul conștiincios. Se lasă să fiarbă în continuare. În curând, impuritățile conținute de zahăr se vor ridica sub formă de spumă. Aceasta trebuie îndepărtată pe măsură ce se formează. Pur și simplu, se alege spuma de la suprafață cu o lingură și se dă deoparte” menționează lauralaurentiu.ro.

Rețetă: Prepară cel mai aromat gem de caise! Care este secretul pentru un gust perfect

După ce adaugi zahărul, gemul trebuie să fiarbă până scade la consistența dorită. În toată această perioadă, ai grijă să îndepărtezi spuma de câteva ori. Mai mult decât atât, pentru a evita ca gemul să prindă o culoare închisă și un gust neplăcut, se șterge de mai multe ori marginea vasului cu un șervet umed, pentru a nu permite gemului de pe marginea vasului să se caramelizeze.

„Timpul de fierbere diferă în funcție de conținutul de apă al fructelor. Dacă s-a eliminat multă apă prin fierberea fără zahăr, se va lega mult mai repede. Când gemul primește aspectul unei paste fluide este gata.

Eventual, se poate proba trăgând vasul de foc și scoțând o cantitate mică de gem de caise pe o farfurie care se dă la congelator. Dacă, după răcire, vă convine consistența, e gata, dacă nu, puneți vasul înapoi pe foc.

Rețetă: Prepară cel mai aromat gem de caise! Care este secretul pentru un gust perfect

e începe umplerea cu gem a borcanelor sterilizate și uscate.  E important să așezați fiecare borcan pe o tăviță sau farfurioară metalică sau pur și simplu să așezați borcanul deasupra unei lame de cuțit. Metalul va prelua șocul termic, astfel vom preîntâmpina să se spargă borcanele când turnăm gemul fierbinte.

Între timp, aprindeți cuptorul și îl încingeți la 100-110°C. Pe măsură ce borcanele se umplu cu gemul fierbinte, se pun și capacele și se întorc cu susul in jos. Când s-a terminat umplerea, borcanele se întorc și se așează pe o tava metalică. Se dă tava cu borcane la cuptor și se lasă acolo timp de 30 de minute, apoi se stinge cuptorul și borcanele cu gem de caise se lasă în continuare în cuptor până se vor răci. Gemul va rezista fără probleme chiar și câțiva ani, cu toate că nu conține niciun fel de conservanți,” adaugă lauralaurentiu.ro

Revista Presei