Rețetă: Pui fript la cuptor! Cea mai rumenă și fragedă friptură de pui. Care e secretul marilor bucătari?

31 aug. 2020
Rețetă: Pui fript la cuptor! Cea mai rumenă și fragedă friptură de pui. Care e secretul marilor bucătari?

Vă prezentăm astăzi o rețetă extrem de dragă nouă de pui întreg fript la cuptor. Este o rețetă simplă, cu câțiva pași ușor de urmărit, iar rezultatul va fi de vis!

Ingrediente:

  • 1 pui intreg de cca 1,5 kg (fara organe)
  • sare, piper, boia dulce sau iute (paprika)
  • putin ulei de masline (sau de floarea soarelui)
  • 1 kg de cartofi cruzi
  • putin chimen

Cum se toaletează puiul înainte de preparare?

Am inspectat puiul in detaliu si i-am indepartat resturile de pene, fulgi, tuleie. I-am jupuit si ramasitele de piele solzoasa galbena de la capetele pulpelor. L-am intors cu fundul in sus si i-am decupat glanda cu grasime de la tartita. I-am indepartat cu cutitul si „pintenii” de la aripi (acele mici excrescente). Am intors puiul cu pieptul in sus si i-am pliat aripile si i le-am rasucit astfel incat acestea sa stea sub pui. De ce? Pentru ca la copt aripile se indeparteaza de trunchi si se ridica, devin foarte expuse la caldura si se usuca excesiv sau se ard. Asa, pliate, ele sunt protejate (mai ales segmentul terminal, cel subtire).

Mod de preparare:

Am sarat si piperat puiul in interior. Exteriorul urmeaza a fi condimentat mai incolo. Daca doriti sa variati condimentele puteti alege ramurele de cimbru, boabe de piper colorat, busuioc, felii de lamaie, sferturi de ceapa sau catei intregi de usturoi si sa le introduceti in cavitatea puiului. Puiul se poate umple si cu mere, portocale, cepe intregi. Eu am mers acum pe varianta minimalista.

Asa cum am spus mai sus, am mers pe varianta minimalista: sare, piper si boia. Boiaua o pun in special pentru culoarea frumoasa pe care o da acestui pui fript. Am intors puiul cu spatele in sus si l-am sarat, piperat si presarat cu boia (nu exagerat de multa). L-am intors cu pieptul in sus si am procedat la fel.

Am curatat cartofii cruzi, i-am spalat si i-am taiat in sferturi. Am asezat cartofii pe fundul tavii si i-am condimentat si pe ei cu sare, putina boia si seminte de chimen.

Am pus cuptorul la incins la 230 C cu ventilatie, caldura sus + jos. (treapta maxima la cele cu gaz).

Am stropit puiul condimentat cu putin ulei de masline si l-am masat usor si pe pulpe, aripi si spre spinare. Excesul de ulei a curs peste cartofii din tava. Ca sa nu se arda cartofii si uleiul din tava am turnat si 2 cesti de apa calda (chiar inainte de a baga tava la cuptor). Puiul este asezat de la inceput cu pieptul in sus si asa va ramane pana la final.

N-am inteles de ce unii prezinta puiul cu fundul in sus la masa… pe langa ca este dizgratios este si neplacut faptul ca pielea pieptului sa fie fiarta si flescaita in zeama din tava. Puiul se prezinta mai frumos cu pieptul bombat si rumen in sus!

Am setat ceasul la 30 de minute. Dupa scurgerea acestor prime 30 de minute am scos tava din cuptor si am stropit puiul cu sosul din ea. Am reintrodus-o inapoi pentru alte 30 de minute si am redus temperatura la 190 C. Am repetat operatiunea de stropire cu sos.

Daca lichidul din tava scade excesiv puteti completa cu cate o ceasca de apa. Ultima sesiune de coacere a durat 20 de minute. In total am copt puiul 1 ora si 20 de minute. Timpul de coacere se acordeaza cu greutatea puiului si cu temperatura cuptorului. Un pui mic, de 1,200 lg se face intr-o ora. Unul mare, de 2,300 kg se face in 2 ore. Ce arome faine de friptura sunt in bucatarie! Acest pui fript la cuptor este gata! Este rumen, are pielea crocanta iar cartofii din tava sunt aurii. O friptura de pui reusita.