Rețetă: Vinete umplute cu carne tocată și cașcaval, la cuptor

vinete-umplute-cu-carne

Vinelete umplute cu carne tocată și cașcaval, la cuptor, reprezintă o rețetă care nu doar că arată foarte bine în farfurie, dar care provoacă o adevărată explozie de gusturi.

Ingrediente:

  • 4 vinete egale, cam la 300 g bucata
  • 1 ceapa
  • 1 morcov mic
  • 2-3 rosii medii
  • 400 g carne tocata
  • jumatate ardei gras
  • 2 catei de usturoi
  • 2 lingurite de sare
  • 1 varf de cutit piper proaspat macinat
  • 1 lingura de patrunjel tocat
  • cimbru optional
  • 200 g cascaval ras sau parmezan, mozzarella
  • 30 ml ulei

Mod de preparare:

„Se taie vinetele in 2 pe lung, se sectioneaza si codita. In felul acesta aspectul va fi foarte frumos. Se curata cu mare atentie in jurul coditei, partile verzi, sa ramana doar codita vinetei.

Cu o lingura sau un cutitas se scoate o mare parte din miezul vinetei, dar sa ramana un strat cam de jumatate de cm. Se presara cu sare si se lasa deoparte. O sa vedeti ca se va aduna un lichid maroniu.

Cum preparăm umplutura?

Miezul vinetelor, cepa si ardeiul se taie cubulete, morcovul se da pe razatoarea mica, usturoiul se piseaza.

Se pune uleiul intr-o tigaie, se adauga ceapa, ardeiul si morcovul, se trag rapid la tigaie, la foc iute, timp de 2-3 minute. Cand uleiul devine portocaliu de la morcov, se adauga 50 ml de apa si se mai lasa, la foc mic, inca 5 minute.

E suficient ca sa se inmoaie partial ceapa. Acum se pune carnea tocata. Carnea poate fi de porc, vita, pasare sau amestec, ce va place. Se lasa si carnea timp de 10 minute.

Acum se adauga rosiile date pe razatoare sau taiate cubulete, cubuletele de vinete, sare, piper, usturoi, cimbru si se lasa sa fiarba inca 10 -15 minute. La final se pune verdeata.

Se gusta acum, vedeti daca mai trebuie ceva sare si piper. Mai gustati o data si inca o data…Mai lasati ceva si pentru umplut vinetele

Cum fac vinetele umplute?

Jumatatile de vinete s-au inmuiat si s-a eliminat lichidul amar. Se spala la jet de apa si se usuca bine cu servetele.

Se pune umplutura in mijloc, deasupra se pune cascaval sau parmezan ras.

Se asaza vinetele in tava, se toarna o cana cu apa si mergem frumos la cuptor. Acoperiti tava cu folie de aluminiu sau un capac, dar sa nu atinga vinetele.

Cuptorul sa fie preincalzit la 200 de grade, foc sus-jos la cuptoarele electrice, foc mediu spre maxim la cuptoarele pe gaz.

Cam 1 ora dureaza coacerea.

Pregatiti papucul acum, sa altoiti pofticiosii care baga capul in bucatarie la fiecare 10 minute, sa intrebe daca nu e gata…si cat mai dureaza…dar de ce nu e gata…dar coci un porc acolo, nu niste amarate de vinete…

Probati cu o furculita, dupa 50 de minute descoperiti si lasati sa se rumeneasca. Doamne, cum miroase…

Cum servim?

Daca aveti oaspeti si mai ales, chef, asezati vinetele pe platou si decorati cu frunze de verdeata. Daca nu, mergeti cu tava direct la masa, sa se serveasca fiecare.

Ideal e sa pregatiti alaturi ceva iaurt sau smantana. Cu iaurt, gustul e ceva demn de povestit,” notează pofta-buna.com.

Revista Presei