Rețeta zilei: Paste cu carne tocată și sos de roșii: Cea mai delicioasă rețetă dezvăluită de un bucătar italian

paste cu carne tocata

Pastele pot fi gătite într-un milion de feluri, dar astăzi vă prezentăm o rețetă venită de la mama ei, din Italia. Vorbim de o rețetă de paste cu carne tocată și sos de roșii, extrem de delicioasă dar totodată simplu de preparat.

Ingrediente:

  • 500 g carne tocata (porc, pasare)
  • 1 ceapa veche sau 2-3 fire de ceapa verde
  • 2 catei de usturoi sau 2 fire de usturoi verde
  • 1 lingura de ulei (doar daca carnea e slaba)
  • 1 paharel (150 ml) de vin rosu sec (optional)
  • sare
  • piper
  • busuioc
  • oregano
  • 400 ml passata de rosii (suc gros sau cuburi)
  • 400 g paste uscate
  • parmezan pentru servire

Mod de preparare:

„Pentru carnea tocata in casa am folosit pulpa si piept de porc mai gras (350 g pulpa si 150 g piept de porc).

Am ales o tigaie incapatoare pe care am incis-o bine de tot, fara ulei. Am spus ca daca avem carne mai grasa (de porc) nu e nevoie de ulei in plus. Daca folosim carne slaba va trebui sa punem 1-2 linguri de ulei in tigaie.

Am pus carnea tocata in tigaia incinsa si am sotat-o vreo 6-8 minute la foc iute, desfacand mereu cocoloasele cu spatula. Am asteptat pana ce carnea s-a rumenit usor si si-a dezvoltat o aroma placuta. Inca nu am pus sare si piper!

Pentru rezultate optime alegeti o tigaie larga sau puneti carnea la prajit in mai multe ture. Nu vrem ca ea sa stea claie gramada si sa faca spume, sa se albeasca.

Am redus flacara la mediu si am adaugat peste carne ceapa tocata si usturoiul zdrobit. Am pus acum si sare, piper negru proaspat macinat precum si busuic si oregano (eu am avut uscate). Daca aveti ciuperci sau cubulete de bacon le puteti pune acum in tigaie ca sa se caleasca un pic.

Rețeta zilei: Paste cu carne tocată și sos de roșii: Cea mai delicioasă rețetă dezvăluită de un bucătar italian

Am lasat totul la calit 2-3 minute si am turnat paharelul de vin rosu. Ce arome! Am marit un pic flacara ca sa accelerez evaporarea alcoolului si am adaugat si conserva de rosii. Am clatit conserva cu 200 ml de apa calda pe care i-am turnat peste sos. E nevoie de ceva lichid in care sa fiarba carnea tocata.

Sosul din carne de porc sau pui fierbe in 40-50 de minute, tot la foc mic, amestecand ocazional in el. Sosul trebuie sa scada si sa se lege iar carnea trebuie sa fie frageda, usor de mestecat. Daca tragem cu spatula in tigaie trebuie sa ramane dare, linii.

Daca ele se acopera imediat inseamna ca sosul e prea lichid si ca mai trebuie sacazut si concentrat. La mine a durat cca. 50 de minute. Nu facem paste cu baltoaca de sos! Un sos subtire nici nu adera la suprafata pastelor.

Bineinteles ca in timp de fierbe sosul avem timp sa ne ocupam de paste. Pe la jumatatea timpului de fierbere al sosului (dupa vreo 30 de minute) am pus la fiert o oala cu 3 – 4 L de apa si 2 lingurite rase de sare.

Pastele au nevoie de sare in timpul fierberii pentru a avea un gust placut. Am ales niste penne pe care le-am fiert exact cat scrie pe ambalaj (la mine zicea 11 minute). Timingul este crucial cand facem paste si este foarte important ca sosul sa fie gata inaintea pastelor, nu invers! Sosul poate fi oricand reincalzit pe cand pastele fierte NU!

Rețeta zilei: Paste cu carne tocată și sos de roșii: Cea mai delicioasă rețetă dezvăluită de un bucătar italian

Am scurs pastele fierte al dente si le-am trecut direct in tigaia cu sosul fierbinte (trasa de pe foc!).

Am scuturat usor tigaia (puteti amesteca delicat cu o spatula) astfel incat toate pastele sa fie bine cuprinse de sos. Pastele fierbinti absorb sosurile ca un burete si daca vedeti ca ramaneti fara sos in tigaie puteti adauga 1 polonic din apa fierbinte in care au fiert pastele. In cateva minute va fi absorbita si aceasta!

Puteti adauga si o lingura de parmezan ras direct in tigaie, chiar inainte de servire. Sosul se va ingrosa si va imbraca frumos pastele.

Aceste paste cu carne tocata si sos de rosii se servesc fierbinti, imediat ce au fost preparate. Fiecare isi presara putin parmezan direct in farfurie,” notează savoriurbane.com.

Revista Presei