Review. Filmul „Joker”. Oamenii au părăsit sala de cinema îngroziți. Ce spune celebrul Cristian Tudor Popescu despre producție

joker

Review. Filmul Joker mi-a atras atenția prin multitudinea de articole critice la adresa lui. Se spune că publicitatea negativă este tot publicitate și aș spune că este una care funcționează chiar foarte bine. Când primești interzis la ceva, atunci îți dorești mai mult să vezi cum este, astfel că probabil voi merge și eu în curând la Joker.

În Mare Britanie, mai mulți oameni au părăsit sălile de cinematograf, acuzând scene de o violență ieșită din comun. Filmul prezintă un bolnav psihic care ucide în cele mai crude maniere. Cum spuneam, articolele negative au adus succes producției de la Hollywood. Doar în primul weekend de difuzare, s-au vândut bilete în valoare de 96 de milioane de dolari, în timp ce încasările totale de până acum se apropie 300 de milioane de dolari. Iar estimările sunt unele de-a dreptul spectaculoase, așa că din punct de vedere financiar, filmul este un real succes.

Ce spune jurnalistul Cristian Tudor Popescu despre Joker

„Este construit cu trucuri hollywoodiene pentru a justifica această dezlănțuire de violență din final. Ni se prezintă un caz al unui bolnav psihic – rețetă hollywoodiană verificată -, care a fost abuzat în copilărie”, spune criticul de film Cristian Tudor Popescu.

„Justificarea regizorului în legătură cu acest film – care încearcă să spună adevărul despre societatea americană – știți cum sună: exact ca titlul pe care le-a dat Erdogan: „Primăvara păcii”.

În artă nu există subiecte interzise, poți să abordezi orice, tot ce este în jur – viol, crimă, pedofilie, incest, uciderea părinților de către copil -, aceste lucruri există, chiar și despre închipuiri demente ale minții umane, dar cu o singură condiție: sensul ultim al operei de artă trebuie să cadă în uman, nu în antiuman, oricât de dur ar fi acel film. Sensul ultim al artei este în interiorul umanului și nu în afara și împotriva lui. Joker exact asta face.

Joker construiește niște situații sentimentaloide care să justitifice violența, încheiată apoteotic de o violență totală, finalul este omul împotriva omului, asta ne spune Joker: să dăm în cap, să dăm foc și în felul acesta ne vom elibera și vom face dreptate.

Pentru faptul că acest om bolnav psihic a fost tratat de societate cu dispreț, soluția este să ne omorâm toți cu toți. Or așa ceva, lăsând la o parte că nu e deloc original, măștile de clovn sunt luate din filmul lui Stanley Kubrick din anii 50. Am mai văzut asta. O grămadă de clișee. O interpretare performantă, dar forțată a lui Joaquin Phoenix, în comparație cu talentul elegant a lui Heath Leadger din „The Dark Knight”, care, după părerea mea, nu-l poate atinge nimeni.

E un furt de imagine, Joker este un personaj de basm, a fost întruchipat de mulți actori, dar s-a păstrat esența de bad a respectivului. Acest joker care oricât de întruchiparea răului ar fi fost, rămânea în acest univers de minune, Marvel, or aici este băgat în acest film care nu face altceva decât să instige la violență, de sentimentul cool, ce cool este să bagi cuțitul în oameni. Nu pot fi de acord cu așa ceva. Este un truc hollywoodian reușit, iată ce încasări face, însă cu consecințe care pot fi foarte grave în plan social. Nici măcar în asta nu este original. Primul film care a instigat la violență în mod explicit și a și reușit lucrul ăsta a fost „Nașterea unei națiuni”, în 1915, film în care omorârea unui negru fără judecată este prezentată, fără niciun fel de temei, ca un act eroic și moral, drept urmare în America acelor ani au fost linșați negri în felul acesta, potrivit modelului de film”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Revista Presei