Review. Merită să vizitezi Istanbul? Ce nu știai despre fabulosul oraș din Turcia

Îmi doream demult să vizitez Istanbulul, dar scrisesem niște știri critice la adresa lui Recep Erdogan și aveam o reținere. La câte atrocități auzisem despre dictatorul turc, îmi făceam tot felul de scenarii în cap: de la „mă vor opri pe aeroport și nu mă vor lasa să zbor spre Istanbul” până la „mă vor opri pe stradă”.

Povești. Nu se întâmplă nimic. Am fost invitată de Turkish Airlines într-un press trip și am avut parte de o vacanță de vis. În primul rând, am zburat la Business Class, ceea ce este fabulos. Mâncarea e genială, asigurată de o companie renumită pe zona asta, Do & Co. Deși zborul este scurt, aproximativ o oră, nu simți oricum cum trece timpul, adică eu care am rău de avion, nu am simțit deloc și în general calculez fiecare secundă care trece până la aterizare.

Am aterizat pe noul aeroport din Istanbul, care a și fost motivul invitației primite, să vedem și noi cum este. Ei bine, IMENS. Și clar acolo este raiul duty free-ului, bani să ai. Până în 2030 ar trebuie să ajungă cel mai mare din lume. Momentan este finalizată prima parte a proiectului, care cuprinde inclusiv un Yotel, unde puteți înopta, dacă aveți escală. Sunt multe zone de relaxare, atât pentru cei care călătoresc cu low cost, cât și pentru cei de la business class sau VIP.

După finalizarea completă, aeroportul va avea 6 piste, peste 300 de destinaţii, acces feroviar interconectat, 3 blocuri tehnice, 1 turn de control al traficului aerian si 8 turnuri de control la sol.

Dacă aveți acces la lounge-urile de lux și veți intra acolo, o să ieșiți cu 5 kilograme extra. Este foarte multă mâncare, de toate felurile pentru toate gusturile și puteți alege ce doriți, pentru că v-o prepară pe loc. Nu plătiți nimic acolo pentru că este totul inclus în prețul biletului la business class. Dacă vreți să faceți un duș, puteți și asta. Băile sunt și ele un vis.

Odată ieșiți din fabulosul aeroport, mergeți spre Istanbul cu mijloacele de transport în comun sau cu un taxi. Pe noi ne-a luat un autocar și ne-a condus într-un hotel, care părea că face parte dintr-un mini orășel, Isfanbul. La parter era hotel cu camere imense, curate… și când spun imense, gândiți-vă că sunt cam cât un apartament mare cu două camere din București. Jos de tot, parcare, mai sus un mall în toată regula. Un etaj cu toate companiile de junk food, cafenele, restaurante, alt etaj cu magazinele clasice, Zara, Polo Garage etc și alte branduri turcești, iar surpriza surprizelor a fost Vialand Theme Park. Prețul pe noapte în acest complex este de peste 100 de euro pe nopate, dar găsiți cazare pentru toate buzunarele, de la 15 euro (condiții precare) la cât de mult vă permiteți. Pentru un 50 de

euro pe cameră, însă găsiți condiții decente.

Revenind la Vialand, acesta este un fel de Disney Land, doar că mult mai ieftin și evident mai mic, dar suficient de mare, încât să nu te plictisești o zi întreagă, pentru 25 de euro. După ce ai vizitat și ai profitat de tot ceea ce este frumos în acest complex, poți lua un taxi spre centrul orașului. Prețurile sunt rezonabile, ca la noi, dar atenție! Negociați înainte! Nu degeaba turcii și românii au fost un fel de frați cândva, mă rog mai degrabă, noi asupriții lor, dar înțelegeți ideea.

Recomand o croazieră pe Bosfor. Puteți lua una din bărcile de lux, care duce doar câțiva pasageri sau opta pentru o ambarcațiune mai mare. Oricum veți putea vedea mare parte din frumosul și imensul Istanbul, care are o populație de 16 milioane de locuitiri (oficial) și cam 20 de milioane în mod real. Adică, în traducere orașul turc este cam cât toată România, așa că ar fi bine să vă faceți temele de acasă, cu ce vreți să vizitați pentru că este imens.

O altă zonă care merită văzută este cea care cuprinde Moscheea Albastră. Nu știu de ce-i mai spune albastră acum, că nici covoarele nu mai au culoarea care a făcut-o celebră. Aici veți fi obligați să intrați desculți și să aveți îmbrăcăminte foarte decentă. Dacă nu aveți, vă dau ei. Veți cam muri de cald, dar câteva minute rezistați.

Istanbulul are și zone cu străzi înguste, pitorești, în care nu oricine poate intra cu mașina, pentru că riscă să nu mai iasă. Noi am avut un șofer profesionist. Merită să dați o tură și pe acolo și să încercați mâncarea de stradă. Mărturisesc că la acest capitol, turcii sunt foarte buni. Tot ce am încercat a fost delicios și deja pot spune că am dezvoltat o pasiune pantru rahatul turcesc. Din păcate, în România nu se găsește, nu cel autentic.

La fiecare pas prin Istanbul vă veți întâlni cu istoria și peisaje minunate. Pe alocuri te duce cu gândul la România puțin. Sunt zone cu oameni, care par să nu înțeleagă nimic din viața lor, au acele priviri goale, dar există și acea parte cu turci foarte educați, amabili, care cunosc mai multe limbi străine, raritate, apropo. Nu veți găsi prea des turci care să vă înțeleagă altfel decât prin semne. Asta nu înseamnă că nu sunt sociabili și drăguți.

Ei bine, în concluzie, Istanbulul merită! Turkish Airlines sigur merită din plin, dacă vreți să zburați lin și să vă simțiți bine, iar Erdogan nu vă face nimic. Sunt povești. Este deschis să primească turiști, el vrea ca țara lui să prospere. Desigur, are o problemă cu turcii care nu-l plac, dar dacă nu ești turc, mergi relaxat și bucură-te de o vacanță ca-n povești.

Mie una mi-a plăcut foarte mult și recomand!

 

Loading...

Revista Presei