România tocmai a dat marea lovitură! A scăpat de cel mai mare coșmar

România a câștigat procesul cu frații Micula. Tribunalul Internațional de arbitraj a respins pretențiile de 9 miliarde ale acestora și, astfel, țara noastă a scăpat de cel mai mare coșmar. 

Mai mult, potrivit unor surse oficiale, frații Micula ar fi fost obligați să ramburseze României 75% din costurile suportate de statul român în acest proces.

Hotărârea arbitrală încheie un arbitraj inițiat de Reclamanți în anul 2014 în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Regatului Suediei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor.

În cadrul arbitrajului, Reclamanții au susținut că România și-a încălcat obligațiile internaționale în temeiul acordului, nereușind să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase și prin adoptarea unui nou regim de prețuri pentru apa minerală.

Cu toate acestea, în hotărâre, Tribunalul a decis că Reclamanții nu au arătat că România nu a reușit să își aplice legile privind impozitarea în ceea ce privește băuturile spirtoase. Într-adevăr, a constatat că „România s-a angajat în eforturi ”serioase și vizibile” pentru a își aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul.”

Potrivit Tribunalului, România „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor, și o structură de executare atât la nivel de producător individual, cât și la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama și DG Antifraudă.”

În plus, Instanța a decis că nu are competență pentru a examina afirmațiile fratilor Micula referitoare la regimul de stabilire a prețurilor pentru apa minerală, pe baza faptului că regimul a fost adoptat înainte de intrarea in vigoare a Tratatului în 2003.

Fraţii Micula au pus sechestru pe patru companii de stat

De curând, în cadrul scandalului cu statul român, Frații Micula au ajuns să pună sechestru pe nu mai puțin de 4 companii de stat: Nuclearelectrica, Conpet, Petrom și, cel mai grav, pe ROMATSA, compania de control a traficului aerian. Aceasta din urmă s-a aflat chiar în incapacitatea de a mai plăti salariile, pentru că, din cauza sechestrului, avea conturile blocate.

Revista Presei