Rusia se pregătește să rupă internetul! Vladimir Putin va pune în aplicare un plan năucitor

25 dec. 2019
Rusia se pregătește să rupă internetul! Vladimir Putin va pune în aplicare un plan năucitor

Rusia a testat cu succes Runet, o alternativă a internetului global, conform anunțului făcut de guvern. Rezultatele vor fi prezentate președintelui Vladimir Putin. Experitii rămân îngrijorați de actualul trend al unor țări de a segmenta internetul.

„Din păcate, direcția actuală a rușilor nu reprezintă decât un alt pas spre ‘ruperea’ internetului”, susține Prof. Alan Woodward, un informatician de la Universitatea din Surrey.

„Țările autoritare ce vor să controleze conținutul pe care cetățenii îl accesează urmăresc acțiunile Chinei și a Iranului în acest sens.”

„Asta înseamnă că oamenii nu vor putea dialoga în legătură cu situația țării în care trăiesc , în schimb aceștia vor fi păstrați în propria lor bulă.”

Agenții locale de știri, precum Pravda, au transmis faptul că adjunctul Ministerului Comunicațiilor a afirmat că testarea Runet a decurs conform așteptărilor.

„Rezultatele testărilor au demonstrat faptul că, în general, autoritățile și companiile de telecomunicații sunt pregătite să răspundă în mod eficient împotriva posibilelor riscuri și amenințări, pentru a asigura funcționarea stabilă a internetului și a rețelei unificate de telecomunicații din Rusia”, afirmă Alexey Sokolov.

Agenția de știri deținută de stat, Tass, a raportat că testele au condus la evaluarea vulnerabilității dispozitivelor IoT (internet-of-things, internetul obiectelor), și au presupus și un exercițiu pentru a testa abilitatea Runet de a răspunde împotriva „influențelor exterioare negative”.

Rusia dorește să dezvolte mai multe servicii de internet proprii pentru cetățeni, anunțând un plan pentru a creea o versiune proprie a Wikipedia, și a aprobând o lege care interzice vânzarea smartphone-urilor ce nu au software rusesc pre-instalat.

Cum ar funcționa Runet?

„Ideea este că internetul în Rusia s-ar interconecta cu restul lumii numai în câteva puncte specifice, asupra cărora guvernul ar putea exercita control”, susține Prof. Woodward.

„Asta ar însemna că ISP-urile (internet service provider, companie furnizoare de servicii de internet) și companiile de telecomunicații vor trebui să configureze internetul din interiorul granițelor pentru a funcționa ca un intranet gigantic, cum ar proceda o corporație mare.”

Precum China, Rusia speră să creeze servicii domestice ca alternative pentru Google și Facebook, adaugă acesta.