S-a aflat! Ce te protejează de COVID-19? Există și în România

vaccination-67477_640

COVID-19 a făcut ravagii în toată lumea. De la apariția sa, au murit mii de oameni, iar finalul este departe. Se testează mai multe variante de tratament în mai multe țări, se vorbește chiar despre protecția pe care ne-ar da-o un vaccin pe care lumea obișnuia să-l facă în trecut.

Este vorba despre vaccinul împotriva TBC. Medicul pneumoftiziolog Radu Crişan a vorbit despre vaccinul BCG.

Părerile sunt împărțite

Medicul susține că nu este nimic dovedit, acestea fiind simple observații ale cercetătorilor.

„Există în media multe discuții despre vaccinarea BCG, ca o posibilă protecție împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Aici părerile sunt foarte împărțite. Când vorbim despre acest nou virus, vorbim despre lucruri pur experimentale și observaționale. (…)

Vaccinarea BCG a determinat o descreștere rapidă și importantă a cazurilor de TBC de când a fost introdus. S-au prevenit foarte multe cazuri, odată cu vaccinarea. Există teoria că acele persoane vaccinate BCG au un fel de protecție vizavi de infecția cu Coronavirus”, a spus medicul într-o filmare publicată pe Youtube.

Nu se găsește explicație

Acesta susține că dacă vaccinul ar ridica o anumită protecție, românii din Suceava nu ar fi fost infectați în masă, deoarece aceștia au făcut vaccinul respectiv.

„Nimeni nu poate explica de ce. Dar e o chestie observațională. Opinia mea este că apar foarte multe lucruri observaționale legate de această pandemie și lumea, în general, se agață de oricare firișor ca să se pună psihic la adăpost, că o să fie bine.

Și-n Asia se vaccinează BCG, e adevărat, în Italia, pare că vaccinarea e doar la grupurile de risc, există un studiu care a stat la baza creării unui atlas al vaccinării BCG. Pacienții din Neamț, din Suceava, au fost vaccinați BCG.

Științific vorbind, nu văd o legătură clară, concretă, evidentă între vaccinarea BCG și o eventuală protecția împotriva coronavirusului” a adăugat Radu Crișan.

Revista Presei