Cea mai mare frică a lui Ludovic Orban. De ce îi este teamă premierului

20 apr. 2020
Cea mai mare frică a lui Ludovic Orban. De ce îi este teamă premierului

Criza financiară și economică de după epidemie l-a găsit pe Ludovic Orban într-o situație aproape fără ieșire, în care trebuie să taie, să sacrifice anumite categorii sociale și, mai mult, să facă rost de foarte mulți bani ca să-i ajute pe cei care au nevoie. 

Există însă o decizie pe care Orban nu o va lua niciodată, pentru că este cartoful fierbinte al guvernării sale și este cea mai mare frică a premierului, tocmai pentru că această criză a venit înainte de alegeri.

Mai precis, cea mai mare frică a lui Ludovic Orban este să taie salariile bugetarilor, astfel încât criza financiară va fi suportată cu împrumuturi și cu mulți bani de la Uniunea Europeană.

Așa se explică faptul că bugetarii nu au fost trimiși în șomaj tehnic, deși se luase în discuție acest lucru, la un moment dat. Ministrul de finanțe Florin Cîțu a ieșit public și a spus că nu agreează șomajul tehnic în rândul bugetarilor.

„Nu există așa ceva în discuție în Ministerul Finanțelor Publice și nu este ceva ce eu aș susține în acest moment. Astăzi este nevoie de fiecare om în administrația publică. (…) Eu știu discuțiile din spațiul public. Dar mereu am susținut o reformă a aparatului administrative”.

Există și o explicație pentru această frică a lui Ludovic Orban, de a tăia salariile bugetarilor. Un sondaj IRES arată faptul că liberalii nu ar avea de câștigat electoral dacă ar tăia salariile bugetarilor în perioada de criză. Conform IRES, reducerea salariilor bugetarilor nu este pe placul a 55,6% dintre votanții PNL.