S-a aflat exact cum se calculează pensia! Vezi câți bani vei primi

cupon-pensie-465×215

Un expert în finanțe a dezvăluit astăzi care este formula de calcul a pensiei, în funcție de salariul primit. De asemenea, finanțistul a precizat cam ce pensie ai avea cu o contribuție de 6% la pilonul II, măsură care se va lua, cel mai probabil, la anul. 

Pentru 1% din salariul brut, Pilonul I de pensie oferă cam 1% din ultimul salariu, dar pe acelaşi calcul, sistemul privat de pensie ar oferi 3,5% din ultimul salariu, a declarat, pentru Agerpres, Cristian Popa, membru al boardului CFA România.

„Într-un sistem în care am avea doar pensie publică, din calculele noastre sustenabilă ar fi o pensie de aproximativ 32% din ultimul salariu, rata de înlocuire, ceea ce conform standardelor este destul de scăzut, ca să nu spunem foarte scăzut. Într-un scenariu în care am vira 6% din contribuţiile din salariul brut către un sistem privat de pensie rata de înlocuire ar creşte undeva la 45%.

Așadar, banii pe care îi vom primi la pensie reprezintă, ochiometric, cam jumătate din ultimul salariu.

Aceasta înseamnă că beneficiul viitorilor pensionari ar fi cu 44% mai mare dacă aproximativ o pătrime din contribuţie ar merge la un sistem privat de pensii. O altă concluzie este că pentru 1% din salariul brut Pilonul I de pensie oferă cam 1% din ultimul salariu. Pe acelaşi calcul, sistemul privat de pensie ar oferi 3,5% din ultimul salariu. Pentru fiecare un procent de contribuţie banii se investesc, se înmulţesc şi se întorc mai mulţi la participant”, a spus Cristian Popa.

De asemenea, Dragoş Cabat, membru al boardului CFA România, a spus că instituţia a realizat un studiu la finalul anului trecut despre viitorul sistemului de pensii din România şi  s-a ajuns la concluzia că sistemul public de pensii este nesustenabil, iar cel privat de pensii asigură o rată de înlocuire mai mare la vârsta de pensionare.

Revista Presei