Va fi colaps in sistemul medical! Câte zile rezistă România. Un medic a spus exact

coronavirus-italia-medici-651918

Un celebru medic din România a vorbit despre colapsul din sistemul de sănătate și a calculat, matematic chiar, câte zile rezistă România la o epidemie masivă de coronavirus

„Suntem, de astăzi cel mai probabil, în scenariul 4 de pandemie COVID-19 în România.

Afirm asta pentru că rata noastră de testare este scăzută, nesusținută și surprinde doar o fracție limitată a celor Covid-19 pozitivi.

Ce înseamnă scenariul 4?

Înseamnă câteva lucruri:

– Transmitere comunitară, inițial sporadică, mono-cluster, după care multiple clustere care confluează și, timp de câteva săptămâni, răspândire comunitară susținută
– Verticalizarea pantei de cazuri. Asta înseamnă că se dublează numărul de cazuri la intervale din ce în ce mai scurte, de la 3 – 4 zile la 2 – 3, 1 – 2 și apoi zilnic
– Unde crește numărul de cazuri, automat crește și numărul celor care suferă complicații.
– Asta înseamnă că, treptat, se umple resursa de ATI din România.

Cât timp avem?

La acest moment măsurile de distanțare socială sunt impuse, și se apropie de maximul posibil. Ce mai poate fi făcut? Blocarea circulației intra-urbane înafara sectoarelor de proximitate, complet, termometrizarea celor care ies din casă de către forțele de ordine, dar și schimbarea definiției de caz încât…

…Formele ușoare și medii să STEA acasă, sub carantină cu pază. Aceasta este o schimbare față de strategia anterioară, unde un diagnostic de COVID-19 + , indiferent de severitate, era transportat pe o secție de boli infecțioase.

DACĂ totul funcționează, și rămânem la o creștere de cazuri grave cu un pas de 1.2/ zi (20%), avem 20 de zile până la umplerea primelor 500 de paturi dedicate. Apoi încă o săptămână (7 zile) până la atingerea capacității funcționale maxime acum de ATI (în jur de 1600 de paturi). Apoi încă 3 zile până la COLAPS.

Singurul mod în care putem PREVENI colapsul, în următoarele 30 de zile, este DISCIPLINĂ a fiecăruia, și izolarea strictă a vârstnicilor, dar și împingerea la MAXIM a măsurilor de distanțare socială.

Asta înseamnă că se închid toate magazinele, orice ieșire în grup mai mare de 2 persoane, în orice habitat, să fie prohibită.

Ce se întâmplă la colaps, și după colaps?

Asta înseamnă, după cele 3 săptămâni, dacă rata de creștere este tot 1.2, optimizarea protocoalelor ATI pentru triaj ATI, și selecția acelora care au cele mai bune șanse de supraviețuire pe ventilator/ pneumomat/ ECMO.

TU poți modifica scenariul acesta. Tot ce ai de făcut este să respecți cu sfințenie recomandarea autorităților. Pentru că, dacă rămâi obraznic, dacă rămâi nesupus, dacă tu crezi că nu te privește, timpul e MULT mai scurt.

Același scenariu, la o rată de creștere în ATI de 1.4 zilnic, înseamnă că de fapt mai avem doar 7 zile până la colaps.

Ce se întâmplă la colaps, și după colaps? Ne uităm, cu mâinile încrucișate, cum medicii vor face ce au făcut în Italia, în Spania, adică luptă dement cu o boală în fața căreia pierd. Știm ce urmează. Mii de morți. Sicrie închise. Crematorii. Și înmărmurirea noastră ca popor,” a scris Gabriel Diaconu, pe Facebook.

Rafila: Vom ajunge la cel puțin 1.000 de cazuri de infecție cu coronavirus pe zi

Alexandru Rafila a declarat că, în decurs de două-trei săptămâni sau chiar mai devreme, România va ajunge să înregistreze zilnic „cel puţin” 1.000 de cazuri de infecţii cu noul coronavirus.

„Dacă ai un număr foarte mare de cazuri în decurs de câteva zile şi ai multe cazuri complicate este mai greu să le tratezi şi pacienţii sunt chiar în pericol vital. Acum discutăm despre sute de cazuri noi pe zi. Ieri am avut peste 200, azi am avut aproape 150 de cazuri noi sau aproape 140 de cazuri noi. Rămâne să vedem numărul de cazuri noi care va fi corelat, pe măsură ce va creşte capacitatea de diagnostic, va creşte. Practic, cu cât putem să testăm mai mult persoane simptomatice din rândul personalului medical sau din rândul altor categorii de persoane, atunci, cu siguranţă, şi numărul de cazuri pozitive va creşte.

Nu ştiu dacă este cel mai relevant număr numărul de cazuri noi, ci proporţia persoanelor vârstnice şi persoanelor care au boli cronice din rândul acestor cazuri noi, pentru că ele sunt cel mai la risc şi este foarte probabil să fie spitalizate inclusiv în secţiile de terapie intensivă. (…) Probabil că, în decurs de două-trei săptămâni sau poate chiar mai repede, o să schimbăm prefixul şi vom ajunge la cel puţin o mie de cazuri pe zi”, a afirmat Rafila.

Revista Presei