S-a descoperit un nou continent! Ce se află sub Europa

29 sept. 2019
S-a descoperit un nou continent! Ce se află sub Europa

Descoperire uluitoare făcută de oamenii de știință. S-a descoperit un nou continent vechi de mai bine de 200 de milioane de ani în timp ce reconstruiau evoluţia geologiei complexe a regiunii mediteraneene, din Spania până în Iran.

Se numește Greater Adria (Marea Adria) și are dimensiunea Groenlandei. Potrivit oamenilor de știință, continentul s-ar fi desprins de Africa de Nord și ar fi fost îngropat în sudul Europei, unde astăzi este Italia.

„Uitaţi de Atlantis”, a spus Douwe van Hinsbergen, autorul studiului şi profesor de tectonică globală şi peleogeografie la Universitatea Utrecht.

„Cele mai multe lanţuri muntoase pe care le-am cercetat îşi au originea într-un singur continent care s-a separat de Africa de Nord în urmă cu peste 200 de milioane de ani.

Singura parte rămasă din acest continent este o fâşie care ţine de la Torino via Marea Adriatică şi până la tocul cizmei care formează Italia”, a spus Van Hinsbergen.

„Este o harababură geologică: totul este curbat, rupt şi stivuit. Comparativ, Himalaya, de exemplu, este un sistem mai simplu.

Acolo pot fi urmărite câteva fisuri mari pe o distanţă de peste 2.000 km”, a explicat Van Hinsbergen.

Potrivit caestuia, sedimentele au format roci, iar acele roci au devenit laţuri muntoase: Alpii, Apeninii, Balcanii, Grecia şi Turcia.

„Subducţia este modul de bază în care lanţurile muntoase sunt formate. Cercetarea noastră a oferit multe informaţii, inclusiv despre activitatea vulcanică şi cutremure.

Poate fi chiar prezis cum va arăta o anumită regiune în viitorul îndepărtat”, a mai spus el.

Potrivit cercetătorilor, Greater Adria datează de aproximativ 240 de milioane de ani, din timpul perioadei Triasic.

„Din aceasta cartare a reieşit imaginea Greater Adria şi a unor blocuri continentale mai mici, care acum sunt părţi din România, nordul Turciei şi Armenia, de exemplu.

Rămăşiţele deformate din primii câţiva kilometri ai continentului pierdut pot fi văzute în lanţurile muntoase.

Restul plăcii continentale, care avea o grosime de 100 km, s-a afundat sudului Europei, unde o putem încă urmări cu ajutorul undelor seismice până la o adâncime de 1.500 de km”, a adăugat Van Hinsbergen.

Acesta nu este primul continent descoperit ce cercetători. În ianuarie 2007, a fost descoperit un alt continent pierdut – parte din supercontinentul Gondwana, care a început să se fragmenteze în urmă cu peste 200 de milioane de ani.

O parte, care fusese acoperită de lavă, se află acum sub Mauritius (Oceanul Indian).

În anul 2007, a fost descoperit continentul Zealandia, care se află scufundat în Pacificul de Sud la mai puțin de o milă.