S-ar putea ieși la pensie 70 de ani?! Ludovic Orban a dat toate detaliile

10 dec. 2019
S-ar putea ieși la pensie 70 de ani?! Ludovic Orban a dat toate detaliile

Anumiți români ar putea ieși la pensie chiar la 70 de ani. Ludovic Orban a dat toate detaliile despre un eventual proiect de majorare a vârstei de pensionare. 

Premierul a anunțat, astfel, că nu există un proiect de majorare a vârstei de pensionare, însă, în anumite domenii, se poate decide dacă oamenii vor să iasă la pensie mai târziu.

„Nu am spus asta. Am spus următorul lucru: în anumite domenii cum sunt Educaţie, Cultură, Sănătate sunt persoane care pot să lucreze şi după vârsta de 65 de ani în măsura în care îşi păstrează capacitatea de a lucra până la o vârstă, să zicem până la 70 de ani.

Vârsta de pensionare rămâne 65 de ani

Ceea ce am spus eu este că trebuie să li se permită să decidă ei dacă lucrează până la vârsta respectivă. Vârsta de pensionare rămâne 65 de ani, dar decizia dacă ei continuă trebuie să le aparţină lor cum este cazul Educaţiei să se reia din an în an dacă vrea directorul şcolii pe ochi frumoşi să-l mai lase un an să vină să predea.

Trebuie să fie decizia cadrului didactic dacă vrea să continue după 65 de ani şi pe ce perioadă, dacă vrea să se pensioneze la 69 să se pensioneze la 69. (…) Nu există încă (n.r. – un astfel de proiect).

Eu am dat un răspuns la întrebarea legată de faptul că pot să rămână în educaţie în anumite şcoli catedre neacoperite pentru că aceste ore sunt ţinute de profesori pensionari şi nu am o posibilă soluţie”, a spus Orban.