Salariile acestor români vor îngheța! Anunț de ultimă oră de la Minister. Se întâmplă în câteva luni

de: Ana Toma
20 nov. 2020
Salariile acestor români vor îngheța! Anunț de ultimă oră de la Minister. Se întâmplă în câteva luni

Salariile acestor români urmează să fie tăiate în următoarele luni. Este singura soluție găsită. Nu există cale de întoarcere, având în vedere contextul epidemiologic în care ne aflăm. 

Ministerul Economiei, Virgil Popescu a fost întrebat dacă salariile bugetarilor urmează să fie scăzute cu 20%, așa cum a propus economistul-șef BNR Valentin Lazea.

Potrivit ministrului, acesta este doar în scenariu. În realitate, nu bugetarii vor fi afectați, ci demnitarii. Salariile acestora ar urma să fie înghețate ”cu certitudine”.

”Este parerea dansului, un scenariu la care dansul s-a gandit. Nu vorbim de taierea salariilor bugetarilor. Vorbim eventual de inghetarea, aproape cu certitudine, a salariilor demnitarilor”, a spus Virgil Popescu, la Antena 3.

Propunerea economistului BNR 

De cealaltă parte, joi economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea susținea că tăierea salariilor bugetarilor cu 20% și reducerea programului de lucru la patru zile pe săptămână în sistemul public sunt singurele soluții de reducere a deficitului bugetar în 2021.

El a mai menționat faptul că înghețarea salariilor nu ar fi deloc suficientă pentru rezolvarea problemei.

„O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina. Una peste alta, din reduceri de cheltuieli eu nu văd cum s-ar putea în următorii patru ani obţine mai mult de 1,5-2% maxim ajustare. Ori, noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB la 2% din PIB în anul 2024. Avem nevoie de 7 puncte – şi atunci, din cele 7 puncte din care scădem 2 puncte reducere de cheltuieli mai rămân 5 puncte aproximativ procente din PIB din creşteri de venituri.

Şi aici mi se spune colectare mai bună. Foarte bine, colectare mai bună. Mi se spune colectare mai bună de peste 20 de ani. Asta înseamnă că, din ziua zero după câştigarea alegerilor, Guvernul trebuie să lanseze licitaţii pentru dotarea informatică a ANAF, pentru case de marcat electronice, licitaţiile la noi se contestă, iarăşi se organizează, durează…”, a declarat economistul-şef al BNR.