SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce nu trebuie să faci în săptămâna de după Paști. Este complet interzis

20 apr. 2020
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce nu trebuie să faci în săptămâna de după Paști. Este complet interzis

Săptămâna care urmează după Învierea Domnului Iisus Hristos este cunoscută ca Săptămâna luminată. Biserica anunță începutul unei perioade de mare sărbătoare: „Acum toate s-au umplut de lumină, cerul şi pământul şi cele de sub pământ”, începe aşadar Săptămâna Luminată.

Minunea durează 50 de zile de la Paști, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

Biserica spune că odată cu Învierea Domnului Iisus Hristos, se deschid porţile raiului pentru sufletele păcătoşilor reţinute în iad, de la Adam şi până la cea de-a doua venire a Mântuitorului. Uşile raiului rămân deschise până în Duminica Tomii.

Se deschide altarul

Slujbele se țin cu ușile larg deschise, astfel, oricine poate vedea în interior. Acest lucru simbolizează uşa deschisă de la mormântul Mântuitorului, dar şi ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morţii Mântuitorului.

Săptămâna luminată. Tradiții și obiceiuri

Creștinii vor saluta cu ”Hristos a Înviat” şi de la Înălţare, ”Hristos S-a Înălţat”, urmată de răspunsul ”Adevărat a Înviat” şi ”Adevărat S-a Înălţat”.

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „harți”. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinților (prima dupa Rusalii), este „dezlegare la pește”.

De asemenea, de la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni.

Nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice, slujbele fiind reluate după Duminica Tomii.

Ce se întâmplă cu cei care mor în Săptămânca Luminată?

Au parte de o slujbă specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.