Săptămâna Mare 2020! Ce trebuie să facă toţi românii în Miercurea Mare. Păcat imens dacă nu respecţi

miercurea-mare-sfatulparintilor.ro-pixabay_com-pantocrator-2110961_1920-1400×850

Săptămâna Mare este una dintre cele mai importante săptămâni din viaţa creştinilor români, iar fiecare zi are o semnificaţie aparte. Miercurea Mare este considerată ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus. Conform tradiţiei, aceasta este ultima zi din Săptămâna Patimilor în care se mai pot face treburi prin gospodărie, inclusiv spălat şi călcat.

Tradiţii din Miercurea Mare

Astăzi este cea de-a treia zi din Săptămâna Patimilor, numită şi Miercurea Mare. Conform tradiţiei, în biserici se cântă Deniile, iar credincioşii îl conduc pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere. Tradiţiile populare spun că doar în Miercurea Mare se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală și calcă. De acum înainte, bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute soţiile.

În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor s-a făcut pomenirea femeii celei păcătoase şi a avut loc vânzarea lui Iisus Hristos, de către Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii săi, pentru 30 de arginţi.

Vânzarea făcută de Iuda a făcut ca, mai târziu, Sfânta Tradiţie a Bisericii să rânduiască ziua de miercuri ca zi de post, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit, acestea fiind cele două zile ale săptâmanii în care creştinii trebuie sa postească de-a lungul întregului an, scrie crestinortodox.ro.

 Obiceiuri importante la români în Miercurea Mare

Conform tradiţiilor păstrate pe pământ românesc de sute de ani,în această zi de Miercurea Mare, toţi credincioşii care vor ţine post negru vor fi protejaţi de boli pe toată durata anului. Mai mult, în unele zone se păstrează tradiţia ca cenuşa din sobe să fie aruncată în Miercurea Mare peste straturile din grădină. Se spune că în această zi de Miercurea Mare cenuşa are puteri magice şi ajută plantele să aibă rod bogat.

Revista Presei