Săptămâna Patimilor! Acest lucru este total interzis în Vinerea Mare! Ce trebuie să faci pentru a fi sănătos tot anul

vinerea_maree_50679800

Sărbătoare deosebit de importantă în Săptămâna Patimilor. Astăzi este Vinerea Mare, numită şi Vinerea Seacă. Aceasta este considerată o adevărată zi de doliu pentru creștini, fiind ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos. Tradițiile de azi sunt foarte puternice, iar ritualurile bisericești și rugăciunile pe măsură.

Tradiții și superstiții din Vinerea Mare

Vinerea Mare se mai numeşte şi Vinerea Seacă. În această zi femeile în vârstă de la sat țin post negru, iar seara, iau anafură de la biserică. În Vinerea Mare, în mijlocul bisericii se scoate Sfântul Epitaf, pânza care are pe ea chipul Mântuitorului. În mod tradiţional astăzi creștinii participau la Prohodul Domnului, slujbă care se ţine în toate bisericile creştin ortodoxe vineri seara. Ziua aceasta este plină de superstiții.

În zorii zilei, casa se afumă cu tâmie înconjurând-o de trei ori, ca lighioanele să nu se apropie de ea. Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare urmează un an bun, însă dacă nu plouă, anul nu va fi unul foarte roditor.

Ce trebuie să faci pentru a fi sănătos tot anul

Se spune că dacă te bagi cu capul sub apă rece în Vinerea Mare de trei ori, vei fi sănătos tot anul. De asemenea, femeile nu coc în Vinerea Mare cozonaci, pâine sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului.

De asemenea, în Vinerea Mare femeile nu cos, să nu cumva să nu orbească. Mai mult, nu se toarce, nu se ţese, nu se spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri. Este recomandat să nu munceşti în această zi.Orice vei face în Vinerea Patimilor nu va ieşi bine.

Lucruri interzise în Vinerea Mare

Tradiţiile spun că nu este bine să vopseşti ouă în Vinerea Mare. Dacă n-ai reușit în Joia Mare, mai poţi vopsi ouă doar sâmbătă. De asemenea, nu este permisă sacrificarea animalelor sau a păsărilor în această zi.

Mai mult, nu ai voie să mănânci urzici pentru că Mântuitorul a fost bătut cu ele. Nu folosi oţet astăzi, deoarece buzele lui Iisus au fost udate cu oţet atunci când a cerut apă. O altă superstiţie spune că nu este bine să te tunzi în această zi importantă.

 

Revista Presei