Scade vârsta de pensionare. Cine va ieși la pensie la 55 și 57 de ani

cupon-pensie-465×215

Scade vârsta de pensionare pentru mii de români. Totul este prevăzut într-o petiție online, care a provocat mare vâlvă. Documentul a strâns mii de semnături în numai câteva zile de la lansare.

Mai exact, petiția se referă la ieșirea la pensie a cadreșor didactice, femei – 55 de ani, bărbați – 57 de ani. Potrivit actului, învățătoarele și educatoarele ar putea ieși la pensie la vârsta de 55 de ani, iar profesorii, educatorii și învățătorii la 57 de ani.

Momentan, vârsta de pensionare pentru femei este de 63 de ani și pentru bărbați de 65 de ani.

„1. Aspecte sociale: În marea majoritate a școlilor din România, peste 75% din elevii absolvenți au probleme de comportament. Acestea sunt probate prin intermediul investigatiilor realizate de organizații sau instituții de sociometrie legale. Munca unui profesor nu poate fi comparată cu a niciunei categorii sociale favorizate pentru pensioanarea anticipată, cu atât mai mult cu cât calitatea elevilor diferă de la o școală la alta. În acest sens, solicitarea vine din partea profesorilor care se confruntă cu astfel de probleme.

2. Aspecte politice: Implicarea politicului in institutiile de învățământ este o problema nesoluționată din 30 decembrie 1947. Dirijismul educațional este un fenomen vizibil și astăzi, având ca dovadă metodologia organizării concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere în învățământ.

3. Aspecte educaționale: Educația este progresiv afectată de imixtiunea administrației europeane în problemele stringente est-europene, ca urmare a cursului diferit de-a lungul istoriei.

4. Aspecte economice: Personalul didactic reprezintă momentan penultima categorie de intelectuali remunerată după noua grilă de salarizare din anul 2018, ceea ce înseamnă o subestimare a principalei clase sociale care contribuie la dezvoltarea unei naţiuni. Astfel, se recomandă soluţionarea de urgenţă a restabilirii demnităţii profesionale a salariaţilor din educaţie. Prin urmare, volumul muncii personalului didactic este cu mult peste obiectivele prioritare a unor societăţi ce se recomandă a fi democratice.”, este precizat în petiție.

Revista Presei