Scade vârsta de pensionare. Cine va ieși mai devreme la pensie. Senatul a decis

02 mai 2020
Scade vârsta de pensionare. Cine va ieși mai devreme la pensie. Senatul a decis

Scade vârsta de pensionare pentru mii de români. Totul este prevăzut într-un proiect care a fost adoptat tacit de Senat și care urmează să fie votat și de către Camera Deputaților.

Inițiatorii au stabilit și mai multe condiții pentru cei care vor beneficia.

Vizați sunt soldații sau gradații profesioniști și o parte a militarilor, polițiștilor sau funcționarilor publici cu statut special. Se dorește egalitate între militarii și polițiștii aflați în activitate și cei care au trecut în rezervă.

Potrivit legii, soldații sau gradații profesioniști trecuți în rezervă ar putea beneficia de scăderea vârstei de pensionare la împlinirea limitei de vârstă în serviciu, la expirarea contractului sau atunci când nu mai îndeplinesc criteriile specifice.

Militari, polițiști sau funcționari publici cu statut special ce “au fost trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, neimputabile militarului”, se arată în lege.

Ce condiții sunt?

Pentru a beneficia, aceștia trebuie să aibă o vechime de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.