Scade vârsta de pensionare. Românii care vor putea ieși la pensie mai devreme

de: Ana Toma
19 apr. 2021
Scade vârsta de pensionare. Românii care vor putea ieși la pensie mai devreme
Photo by Huy Phan on Unsplash

Vârsta de pensionare scade în cazul acestor români, după ultima decizie luată de autorități privind modificarea legii sistemului de pensii publice. Cu alte cuvinte, cei vizați vor putea ieși la pensie mai devreme.

În data de 14 aprilie 2021, a fost înregistrată la Senat propunerea legislativă nr. B140/2021, aceasta fiind o propunere pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Românii care vor ieși la pensie mai devreme

Astfel, proiectul de lege înregistrat în Senat prevede modificarea legislației, astfel încât, vârsta de pensionare în cazul persoanelor care au lucrat în condiții de muncă deosebită să fie redusă.

Pentru a fi mai clar modul în care vârsta de pensionare va fi stabilită, propunerea prevede reducerea cu 5 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, spre deosebire cum era până acum, adică 4 luni de zile.

În principiu, proiectul înregistrat în Senat prevede modificarea aer.18 lit 1, în felul următor. Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale.

Cine sunt oamenii care lucrează în ”condiții deosebite”

Probabil vă întrebați care sunt aceste condiții deosebite de muncă în care se încadrează persoanele care pot ieși la pensie mai devreme. Ei bine, legea încadrează în această categorie “locurile de muncă cu gradul de expunere ridicat la factorii de risc profesional”.

Aici se încadrează job-urile în care ”condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor”, mai arată legea.

Pentru a înțelege ai bine situația, un exemplu îl reprezintă persoanele care au realizat stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite (ani împliniţi) în cuantum de 1 an. Acestea vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 luni.

De asemenea, persoanele care au realizat stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite (ani împliniţi) în cuantum de 30 ani vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 15 ani şi 8 luni.

Până când propunerea legislativă va intra în vigoare, aceasta trebuie aprobată întâi de Parlament, promulgată de președinte, iar mai apoi, publicată în Monitorul Oficial.