Scandal imens! Guvernul Orban obligat să mărească pensiile cu 40% de săptămâna viitoare? Ce transmite președintele Klaus Iohannis

03 sept. 2020
Scandal imens! Guvernul Orban obligat să mărească pensiile cu 40% de săptămâna viitoare? Ce transmite președintele Klaus Iohannis

PSD a promis pensionarilor o mărire cu 40% a pensiilor în perioada în care se aflau la guvernare. Între timp, Guvernul Orban a preluat puterea și a fost nevoit să se confrunte cu o situație fără precedent în istoria mondială: criza COVID-19.

O bună perioadă de timp s-a pus problema dacă va exista o majorare de la 1 septembrie sau dacă aceasta va fi doar de 10 procente, în contextul în care bugetul de stat este puternic avariat de problemele economice apărute ca urmare a pandemiei.

Fiind mai puțin de o lună până la alegerile locale și doar câteva luni până la cele parlamentare, în cele din urmă, Guvernul Orban a găsit resurse să majoreze pensiile cu 14%. Ca răspuns electoral, liderul social democraților din Camera Deputaților, Alfred Simonis a anunțat că partidul său a găsit o soluția să oblige executivul să crească pensiile cu 40%. Nu a spus, însă și de unde se vor găsi bani pentru această majorare.

„Birourile Permanente Reunite vor pune pe ordinea de zi a comisiilor reunite de buget-finanțe din Camera Deputaților și Senat rectificarea bugetară cu scopul principal de a elimina acel articol prin care pensiile în România au fost diminuate cu 26%. Probabil că săptămâna viitoare vom avea rectificarea adoptată fără acel articol. Prin urmare pensiile vor fi majorate cu 40%, conform legii în vigoare, iar Guvernul nu mai are niciun mecanism prin care să încerce să evite această majorare”, a transmis  Alfred Simonis.

Klaus Iohannis, acuzații grave la adresa PSD

Întrebat de această situație, în conferința de presă susținută miercuri, președintele Klaus Iohannis a acuzat PSD de populism și a făcut apel la populație să înțeleagă situația.

„Este un demers politicianist, populist, electoralist, fără niciun fundament. Statul poate să plătească numai atât cât este la dispoziţie şi nu mai mult. Guvernul a motivat în nenumărate rânduri de ce creşterea pensiilor – atenție, creșterea pensiilor! – este doar de atât cât este. Chiar i-am auzit pe unii din partidul menționat (PSD – n.r.) afirmând cu nesimţire în spațiul public că pensiile au fost tăiate. Nu, pensiile au fost majorate.

Şi fiecare pensionar va putea să verifice pe fluturașul de pensie că i-a crescut pensia. Dar mai mult decât atât, asta au explicat și premierul, și ministrul de finanțe, nu s-a putut merge pe majorare. Sigur, după ce economia îşi va reveni, fiindcă avem o problemă cu economia, dar după ce își va reveni, se vor găsi soluţii pentru a veni cu majorările aşteptate.

Toată lumea le așteaptă și pot să înțeleg acest lucru. Să vii acum în Parlament şi să spui că din opoziţie ştii mai bine decât Guvernul câţi bani sunt mi se pare un demers total contraproductiv”, a comentat șeful statului.

Ion Țiriac intervine în problema pensiilor

Miliardarul Ion Țiriac a comentat și el problema pensiilor, insistând pe ideea că nu sunt bani nici măcar pentru mărirea de 14%.

„Fraților, cu tot respectul pentru pensionari, aud treaba asta cu pensiile de 20 de ani! Dacă s-au mărit pensiile de 20 de ani, înseamnă că oamenii ăștia sunt miliardari. De unde mărești pensiile? Despre ce vorbești dumneata? Matale spui că le mărești cu 14%. Spune-mi și mie: în 10 ani, de unde iei acești 14%?

Când a fost François Mitterrand (n.a – președinte socialist al Franței, în funcție între 1981 și 1995), el a adus vârsta de pensionare în Franța la 60 de ani. Când a venit Sarkozy președinte, a spus: «Ce au făcut socialiștii e în regulă, dar noi în 25 de ani suntem faliți! Nu avem cum să facem treaba asta». Și a dat-o înapoi la 65 sau la 67 de ani.

Și acum vin înapoi și spun: unde, cum? Care e economia? Nu sunt ministru de finanțe, nici grădina mea n-o manageriez ca lumea, dar toată lumea trebuie să se gândească la un viitor””, a declarat Țiriac, în exclusivitate pentru GSP.ro.