Scandal monstru! CTP spune adevăruri ascunse despre Viorica Dăncilă! Ce i se pregătește, însă este extrem de grav

08 nov. 2019
Scandal monstru! CTP spune adevăruri ascunse despre Viorica Dăncilă! Ce i se pregătește, însă este extrem de grav

Cristian Tudor Popescu poate fi acuzat de multe, însă când vine vorba despre talentul lui la scris, mai toată lumea se înclină, căci este unul dintre cei mai buni pe acest domeniu. Editorialele lui sunt foarte accesate, iar publicul se delectează cu ele. Unul dintre cele mai bune este cel în care face referire la Viorica Dăncilă, care în opinia lui și nu doar a lui, nu merită votul românilor.

Deși CTP a prezentat doar o serie de adevăruri pe care nu mulți au curajul să și le asume, acum acesta se pare că va avea probleme cu mai multe ONG-uri, care îl acuză de rasism și discriminare. Mai exact, jurnalistul a spus că numele Vioricăi Dăncilă are origini rrome, iar de aici dezastrul.

Mai jos editorialul viral al lui CTP:

„1. PSD Sibiu zice să nu-i votăm pe Iohannis și Barna, că nu au nume românești, ei au nume nemțesc și unguresc. Are dreptate PSD. S-o votăm pe rromânca Dăncilă, care are un frumos nume rrom: dănci înseamnă copil de țigan sau lăutar țigan, provenind din expresia rromă den ci, „dă-mi ceva!”. Eventual, un vot.

2. Pentru că VV Dăncilă joacă ping-pong în România pe tocuri, nu golf pe poante, la turci, ca VV Ponta.

3. Pentru că e o superpatrioată: simplii patrioţi nu sunt infectaţi de nicio limbă străină, dar dna Dăncilă, în plus, are imunitate şi faţă de limba română. Căci şi cei care vorbesc prea corect şi fără inepţii limba română sunt cam suspecţi…

4. Dacă va fi preşedinta României, doamna Dăncilă va practica o diplomaţie concentrată la esenţă şi bine ţintită, utilizând doar două cuvinte: yes, yes și he, he.

5. Deoarece a declarat sincer: „Lupt împotriva unei țări în care să se regăsească toți românii”. Așa e. Mulți dintre cei care se pretind români nu sunt destul de inteligenți și disciplinați ca să citească de pe hârtii scrise de alții, prin urmare, vorbesc liber. Ăștia sunt niște anarhiști, mai periculoși decât analfabeții, trebuie dați afară din țară.

6. Cei care intenționați să-l votați pe pușcaciul în rafale Cumpănașu, nu irosiți votul, puneți ștampila pe samuroaica Dăncilă și sabia ei.

7. Dăncilă președinte!, pentru că, din funcția de șef al statului, doamna e mult mai greu de dat jos decât din cea de prim-ministru.

8. Ca președintă, dna Dăncilă nu va mai avea întâlniri pe holuri la Washington, i se va asigura acces într-o odaie.

9. Votați-o pe dna Dăncilă, pentru că nu mai e Dragnea care s-o pună și președintă.

10. La urma urmelor, e reconfortant să votezi pe cineva mai imbecil și mai incult decât tine.

Deci, nu cumva să lipsiți de la vot!„.

Reacția asociațiilor

Centrul Rromilor „Amare Rromentza” va înainta o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, după ce jurnalistul Cristian Tudor Popescu a scris un text în care susține că numele fostului premier Viorica Dăncilă este de origine rromă. Delia Grigore, preşedintele asociației, a declarat pentru RomaniaTV.net că i-a fost încălcat dreptul la demnitate etnică şi civică și îl acuză pe CTP de primitivism.

Dr. Delia Grigore, lector la Universitatea din Bucureşti și preşedintele Amare Rromentza, a precizat pentru RomaniaTV.net că numele „Dăncilă” nu este de origine rromă și că etimologia făcută de Cristian Tudor Popescu nu are nicio legătură cu realitatea.

„De la frica obsesivă de confuzia dintre români şi rromi, manifestatà prin scrierea cuvântului „românca” cu doi de „r”, până la o etimologie elucubrantă a cuvântului „dănci”, se manifestă o parte importantă a repertoriului tipic rasismului antirom. După cum se vede clar, autorul habar nu are de limba romani! Cuvântul „dănci” nu există în limba rromani, nu numai că nu înseamnă „copil rrom” sau „lăutar rrom”, dar nu înseamnă absolut nimic şi nu provine din nicio expresie rromă. Cuvântul „danci” este numai un apelativ peiorativ utilizat în trecut în special în relaţia cu copiii rromilor cu scopul de a-i jigni sau de a-i ironiza pe rromi”, a declarat Delia Grigore.

Ea pune mesajele de tipul celui prezentat de CTP, pe care îl califică drept „visceral și primitiv”, pe prejudecățile din societatea românească față de minoritățile naționale.

„Din păcate pentru societatea românească, etnocentrismul extrem şi lipsa, din educaţie, din mass-media şi din comunicarea publică în general, a unei abordări interculturale a relației cu minorităţile naţionale, în spiritul respectului şi al cunoaşterii reciproce, nasc monştrii numiţi rasism, xenofobie şi intoleranţă religioasă.

Schimbul de replici dintre PSD Sibiu şi Cristian Tudor Popescu nu este altceva decât un simptom al flagelului declanşat de aceşti monştri. În discursul lui Cristian Tudor Popescu rasismul antirrom este unul visceral şi primitiv prin atacul direct la adresa demnităţii etnice a rromilor”, a mai spus Delia Grigore.

Preşedintele Amare Rromentza a mai precizat că va înainta o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării împotriva jurnalistului Cristian Tudor Popescu.

„Ca rrom şi ca activist în mişcarea rromilor de peste 23 de ani, consider că mi-a fost încălcat dreptul la demnitate etnică şi civică şi îmi exprim revolta faţă de acest mod josnic de relaţionare cu rromii. Cu atât mai grav cu cât este discursul unui cunoscut jurnalist român. Suntem cetăţeni români apaţinând unei minorităţi naţionale recunoscute şi avem drepturi civice care includ şi drepturile culturale şi lingvistice ce ţin de statutul de minoritate naţională. Discursul lui C.T.P. nu numai că ne încalcă dreptul la demnitate etnică şi civică, dar este şi un atac la limba noastră maternă rromani şi la drepturile noastre lingvistice. Drept urmare, asociaţia pe care o reprezint, Centrul Rromilor Amare Rromentza, va înainta o petiţie la CNCD şi va iniţia şi alte acţiuni civice de protest împotriva acestor comportamente rasiste din mass-media şi din societate în general”, a anunțat Delia Grigore.