Scapă de stres imediat! Specialiștii îți dau răspunsul. 4 metode benefice din primul moment

de: Ana Toma
01 iun. 2020
Scapă de stres imediat! Specialiștii îți dau răspunsul. 4 metode benefice din primul moment

Stresul îți acaparează complet viața? Nu ești singurul. Potrivit studiilor, aproximativ 66% dintre români consideră că au o viață stresantă, principala sursă de stres fiind locul de muncă.

Deși stresul este perceput ce un factor negativ, psihoterapeutul Angela Nuţu vine cu argumente solide. Potrivit acesteia, „stresul este de fapt o parte importantă a evoluţiei omenirii”, care joacă un rol important în supraviețuire.

„Stresul este de fapt o parte importantă a evoluţiei omenirii ajutându-i pe strămoşii noştri să supravieţuiască. Eliberarea de adrenalină adusă de un atac iminent din partea unor animale carnivore de dimensiuni mari i-a ajutat, de exemplu, pe strămoşii noştri să se pregătească pentru luptă şi fugă, iar acest gen de stres încă ne aduce beneficii şi astăzi.

Dar lumea modernă a adus cu sine un stres continuu asupra corpului și minții noastre – și există voci care consideră că încă nu suntem pregătiți să facem față acestei schimbări. Mai mult decât atât, contrar opiniei populare, nu orice stres este rău, ci fiecare persoană are propria toleranţă la felurile variate de factori de stres.

Cheia este să ne ştim gradul de toleranţă, cunoscându-ne semnalele negative atunci când stresul ne atinge punctele critice’, a explicat psihoterapeutul Angela Nuţu.

4 metode sigure care te scapă de stres

Pe cât de dificil pare, pe atât de simplu este să te eliberezi de situațiile stresante din viața ta. Iată 4 metode sigure care te vor ajuta din primul moment.

  1. Mişcă-te! Da, este nevoie de mișcare. Astfel, eliberarea de endorfine şi concentrarea pe corpul tău te va face să te simţi mai bine, exercitiile fizice ajutand sistemul nervos să se relaxeze. În loc să te concentrezi pe gândurile tale, canalizează-ți energia pe corpul tău.

2. Reglează-ţi sistemul nervos! Meditaţia și respiraţia conştientă sunt modalități rapidă de a te calma. Ia o pauză şi concentrează-ţi atenţia pe 60 de respiraţii de fiecare dată când simţi că te sufoci şi nu faci faţă unui moment.

3. Nu te izola! Conexiunea cu oamenii care te fac să te simţi bine şi în siguranţă este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a-ţi relaxa sistemul nervos. De asemenea, suportul familiei şi al prietenilor este vital în recuperarea echilibrului.

4. Schimbă ceva în viaţa ta! Atunci când duci o luptă constantă cu stresul e foarte posibil să nu mai urmezi cursul firesc al vieţii tale. Somnul, apetitul, energia îţi vor fi afectate.

Este un moment în care trebuie să măreşti efortul pentru o viaţă sănătoasă: orientează-te către o alimentație sănătoasă, apucă-te de un sport nou, relaxează-te înainte de somn’, spune psihoterapeutul Angela Nuţu