Schimbare de proporții în Codul Rutier! Primești amendă chiar dacă ai cauciucuri de iarnă: Șoferii, prinși pe picior greșit

amenda

Schimbare de proporții în noul Cod Rutier! Poți să încasezi amendă din acest an chiar dacă ai cauciucuri de iarnă. Șoferii sunt prinși pe picior greșit.

Nimeni nu se aștepta la o astfel de schimbare. Amenzile sunt imense. Polițiștii au ieșit deja pe șosele în unele orașe din țară.

Primești amendă chiar dacă ai cauciucuri de iarnă

O nouă prevedere incredibilă în Codul Rutier. Primești amendă chiar dacă ai cauciucuri de iarnă. Conform Codului rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii dacă drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Mai mult, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și vehiculele de transport cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Ceea ce nu știu însă mulți șoferi este că pot primi amendă chiar dacă au anvelope de iarnă şi cred că pot circula fără griji pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

În cazul în care anvelopele sunt uzate poliția ne poate amenda cu până la 725 de lei. Producătorii de anvelope au prevăzut anvelopele cu martori de uzură. Aceştia sunt poziționaţi între blocurile profilului de pe anvelopă, au o înălțime de 1,6 mm și sunt minim șase astfel de indicatori.

Limita maximă de uzură este de 1,6 mm, iar limita pentru minima siguranţă este de 2 mm. În concluzie, limita minimă admisă precizată în Codul Rutier este dată de martorul de uzură care este pe anvelopă, anunță auto-bild.ro.

Condițiile în care încasezi amendă

Poliţistul poate aplica astfel o amendă, conform Codului Rutier (art. 100, punctul 6) din clasa II, adica cu 4-5 puncte, ceea ce înseamnă pâna la 725 de lei, plus măsura de retinere a certificatului de inmatriculare. “Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: – conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă”, spune legea.
Practic această prevedere legală se poate aplica tuturor categoriilor de anvelope.

Revista Presei