Schimbări majore! Românii care au aceste boli riscă să rămână fără pensie

Românii care suferă de aceste boli pot rămâne fără pensie. Totul este prevăzut în noua Lege a pensiilor care va intra în vigoare pe 1 septembrie 2021. Facem referire la pensia de invaliditate.

Acest tip de pensia se va acorda celor care nu au îndeplinit vârsta standard de pensionare, dar care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii.

Puteți primi pensie de invaliditate dacă ați avut un accident de muncă sau suferiți de o boală profesională, se arată în proiectul de lege. De asemenea, puteți primi banii și dacă suferiți de alte boli sau accidente care nu au legătură cu munca.

O schimbare importantă este aceea că, spre deosebire de vechea lege, în noua lege, schizofrenia, SIDA și neoplaziile nu mai sunt expres considerate drept cauze pentru care se poate obține pensie de invaliditate. Vor primi în continuare pensie de invaliditate cei afectați de evenimentele din decembrie 1989.

În noua Lege a pensiilor există trei grade de invaliditate:

-gradul I, caracterizat de deficiența funcțională gravă, capacitate de muncă și autoservire diminuate;
-gradul II, caracterizat de deficiența funcțională accentuată, capacitate de muncă diminuată și capacitate de autoservire păstrată;
-gradul III, caracterizat de deficiența funcțională medie, capacitate de muncă diminuată și capacitatea de autoservire păstrată.

„Pentru orice grad de invaliditate, în funcție de natura afectării capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale”, se arată în proiectul de lege. Criteriile de încadrare vor fi aprobate ulterior, prin hotărâre de Guvern.

O altă schimbare este legată de revizuirile medicale. În noua lege, cei ce au vârsta mai mică cu până la cinci ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiile complete de cotizare trebuie să meargă la medic pentru revizuirile periodice.

Citește și:

Loading...

Revista Presei