Se dă benzină gratis?! Răspunsul la întrebarea pe care și-au pus-o toți șoferii

Gas-Pump_iStock

În urma anunțului că prețul petrolului a devenit negativ, toți șoferii s-au întrebat dacă asta înseamnă că benzina se va da gratis, ba chiar mai mult, dacă vor primi bani pentru a alimenta la benzinărie. 

Prețul petrolului a ajuns negativ pe data de 20 aprilie, trăgând un semnal de alarmă la nivel mondial, deoarece nu mai exista niciun loc unde să fie stocate toate produsele petroliere brute nefolosite.

Mai exact, s-a întâmplat ceva bizar pe piețele petrolului: prețurile au scăzut atât de mult, încât unii comercianți au plătit cumpărătorilor să le ia petrolul. Prețul principalului punct de referință pentru petrol a Statelor Unite a scăzut cu peste 50 de dolari pe baril, până la sfârșitul zilei cu aproximativ 30 de dolari sub zero, fiind pentru prima dată când prețurile petrolului au devenit negative.

Acest lucru i-a deteminat pe șoferi să se întrebe dacă această realitate va fi transferată și în prețul benzinei. CNN a realizat o analiză în care a explicat că este imposibil ca benzina să fie vreodată gratis din două motive principale: 1. prețul petrolului brut nu influențează neapărat prețul benzinei și 2. în prețul benzinei mai sunt și alte costuri în afară de petrol, respectiv costul de producție și transport.

În România, cei de la economica.net, au vorbit și de accizele prezente în prețul benzinei și au arătat faptul că și dacă producția și distribuția ar fi gratis, benzina tot ar costa 2 lei pe litru, din cauza accizei.

Revista Presei