Se dă o nouă pensie. S-au publicat condițiile. Cum poți încasa banii

Se dă o nouă pensie în România. Milioane de români pot beneficia de ea. S-au pus în dezbatere mai multe proiecte de norme pentru a stabili cadrul legal pentru funcționarea fondurilor.

Este vorba despre faimoasa pensie ocupațională. Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF a pus în dezbatere publică patru proiecte de norme pentru a stabili cadrul legal în care va funcționa sistemul de pensii suplimentar.

Vorbim despre autorizarea fondului de pensii ocupaționaleautorizarea administratorilor de fonduri de pensii ocupaționalenormele privind prospectul fondului de pensii ocupaționale, respectiv capitalul social al administratorului de fonduri de pensii ocupaționale.

Aceste proiecte conțin norme legate de activitatea fondului de pensii. Acestea vor fi constituite în baza unui contract de societate. Fondul va fi reprezentat de un administrator, cel care încheie și contractul.

Mai mult, conform legii, fondurile de pensii ocupaționale vor putea fi administrate de societățile de pensii, societățile de administrare a investițiilor și societățile de asigurare de viață care sunt autorizate să administreze fonduri de pensii facultative și/sau fonduri de pensii administrate privat.

Fondul de pensii va fi creat doar de un administrator autorizat.

”Prin contractul de administrare, angajatorul împuternicește administratorul să reprezinte fondul de pensii ocupaționale în raporturile cu terții, inclusiv în fața instanțelor judecătorești”, precizează normele ASF.

Care va fi capitalul social minim

Este nevoie de de 1,5 milioane de euro pentru a înființa un fond de pensii, arată ASF. Așa cum am mai precizat, pensia ocupațională este facultativă. Angajatorul este cel care decide dacă vrea să ofere sau nu aceste sume salariaților.

Pensia ocupațională e formată din două componente, contribuția angajatorului și cea a salariatului.

Angajatorul este obligat să ofere această pensie tuturor angajaților, nu doar unora. Legea spune și că salariatul nu este obligat să contribuie la acest fond de pensii.

Revista Presei