Se dau 8.000 de lei de la stat! Veste fabuloasă pentru milioane de români. Când se pot lua banii

lei-ron-bani

Veste bună pentru milioane de români care trăiesc în gospodării care nu sunt racordate la gaze. Statul demarează un program prin care va da bani românilor pentru a se racorda la țeava de gaze. 

„Acele racorduri de care astăzi se vorbeşte, care sunt foarte scumpe şi care îngreunează capacitatea de plată a consumatorului, sunt trecute ca eligibile în cadrul proiectelor şi am luat în calcul o astfel de perspectivă, pentru ca să nu existe un blocaj în racordurile gospodăriile la reţeaua de gaze care urmează a se înfiinţa.

Costul estimativ al racordării, în jur de 8.000 de lei. Şi, da, este analizat şi e luat în calcul ca şi cheltuială eligibilă, ca să facilităm cât mai mult racordul, pentru cât mai mulţi consumatori la reţeaua de gaz”, a arătat ministrul Marcel Boloş în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria.

Ministrul a precizat că a fost aprobat calendarul de implementare a programului naţional de introducere a gazelor naturale în localităţile care sunt încălzite cu combustibil solid şi lichid. El a adăugat că în zilele următoare va fi depusă prima notificare la Ministerul Mediului pentru evaluarea impactului asupra mediului.

Cererile se pot depune de pe data de 15 mai 

„Începând cu data de 15 mai 2020, vor avea posibilitatea autorităţile locale să depună cereri de finanţare pentru obţinerea acestei finanţări. (…) Termenul a fost calculat ţinând cont de procedura de mediu pe care o avem de parcurs pentru ca să se poată modifica Programul Operaţional”, a explicat ministrul.

„Inclusiv s-au luat în dezbatere o serie de astfel de criterii ce ţin de sustenabilitatea proiectelor, adică câţi consumatori sunt dispuşi să se racordeze la viitoarea reţea de gaz, capacitatea de plată a consumatorilor care urmează a se racorda la reţeaua de gaz, inclusiv dacă există posibilitatea tehnică de racordare la reţelele de transport de gaze naturale care sunt în apropierea localităţilor ce vor beneficia de aceste proiecte”, a spus el.

Boloş a subliniat că acest proiect a fost asumat prin programul de guvernare şi că există 200.000 de gospodării care în momentul de faţă sunt încălzite cu combustibil solid.

„Este aşteptat de mare parte a populaţiei, care se află în situaţia aceasta, în care locuinţele sunt încălzite cu combustibil solid. Programul sprijină introducerea şi înfiinţarea reţelelor de gaze naturale pentru rezolvarea acestei probleme, a locuinţelor încălzite cu combustibil solid. Valoarea programului naţional este de 200 de milioane de euro şi numărul de gospodării estimat pe care îl avem în momentul de faţă este de 200.000 de gospodării”, a precizat el.

3,5 milioane de gospodării nu sunt racordate la gaze

Principala problemă cu care se confruntă în prezent satul românesc este lipsa gazului metan, deoarece 3,5 milioane gospodării încă se mai încălzesc cu lemne, iar unul din doi copaci tăiaţi se face scrum, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

„Azi, principala problemă cu care se confruntă satul românesc este lipsa gazului metan. Cred că trebuie să fie un obiectiv pentru noi toţi să creştem gradul de racordare la reţeaua de gaze naturale, pentru a reduce presiunea pe care fiecare dintre noi, primari, cetăţeni sau beneficiari, o punem pe pădurile din România.

3,5 milioane gospodării din ţara noastră încă se mai încălzesc cu lemn de foc. Iar INS (Institutul Naţional de Statistică, n.r) spune că o familie consumă anual 5 metri cubi. Azi, la doi arbori tăiaţi din pădurile României unul îl facem scrum. Nu îl facem nici mobilă, nici cherestea, nici jucării, nu-i dăm nicio valoare adăugată”, a spus Alexe.

Revista Presei