Se dau bani de la stat! Cine primește 2.000 de euro. Mai sunt câteva zile

de:
29 oct. 2020
Se dau bani de la stat! Cine primește 2.000 de euro. Mai sunt câteva zile

Statul vine în ajutorul românilor. Se dau bani pentru aceste persoane. Tot ce trebuie să facă pentru a primi suma de 2.000 de euro este să depună o cerere. O mulțime de beneficiari își așteaptă banii.

Pentru a limita efectele dezastruoase ale pandemiei de coronavirus, statul vine în ajutorul românilor. Cei care vor completa și vor depune o cerere de finanțare până la data de 30 octombrie vor putea primi 2.000 de euro.

Potrivit unui ordin, statul român a pregătit o schemă de 2.000 de euro pentru toate societățile fără salariați. Decizia a fost luată în contextul în care Guvernul își dorește ca acestea să treacă mai ușor prin criză, evitând astfel închiderea societăților.

Acordarea acestei sume e prevăzută de OUG 13, act normativ prin care a fost aprobată suma de aproximativ 1 miliard de euro proveniți din fonduri europene, pentru ajutarea IMM – urilor, iar prevederile au fost publicate recent în Monitorul Oficial.

Cine primește banii

Potrivit documentului publicat, există trei forme de sprijin, cu sume diferite, în funcție de caracteristicile societăților beneficiare. 

1. O sumă forfetară în valoare de 2.000 euro, pentru societățile ce la data de 31 decembrie 2019 nu aveau salariați, însă au avut o cifră de afaceri din acest exercițiu mai mare de 5.000 euro
2. Granturi pentru capitalul de lucru pentru societăți ce în anul 2019 au avut o cifră de afaceri cuprinsă între 13.501 euro și 1.000.000 euro, iar valoarea grantului este de 15% din cifra de afaceri, până la maxim 150.000 euro;
3. Granturi pentru investiții, pentru IMM cu sume între 50.000 euro și 200.000 euro, iar IMM trebuie să îndeplinească mai multe criterii de eligibilitate, inclusiv surse de cofinanțare a proiectului.

Cum se obțin banii

Pentru a obține aceste sume, antreprenorii trebuie să depună o serie de documente până la data de 30 0ctombrie:

• Documentele de înregistrare – act constitutiv, certificat Registrul comerțului;
• Documentația financiară aferentă anului 2019 însoțită de ultima balanță de verificare;
• Documentația tehnică, respectiv plan de afaceri în format simplificat;
• Declarație pe propria răspundere că nu a mai beneficiat de ajutor de stat pentru aceleași obiective și nu există decizii anterioare de recuperare a ajutorului de stat;
• Declarație pe propria răspundere că beneficiarul nu este rezident fiscal într-o jurisdicție neagreată/necooperantă de pe lista UE.