Se dau bani de la stat! Cine primește 2.000 de euro. Mai sunt câteva zile

bani 2

Statul vine în ajutorul românilor. Se dau bani pentru aceste persoane. Tot ce trebuie să facă pentru a primi suma de 2.000 de euro este să depună o cerere. O mulțime de beneficiari își așteaptă banii.

Pentru a limita efectele dezastruoase ale pandemiei de coronavirus, statul vine în ajutorul românilor. Cei care vor completa și vor depune o cerere de finanțare până la data de 30 octombrie vor putea primi 2.000 de euro.

Potrivit unui ordin, statul român a pregătit o schemă de 2.000 de euro pentru toate societățile fără salariați. Decizia a fost luată în contextul în care Guvernul își dorește ca acestea să treacă mai ușor prin criză, evitând astfel închiderea societăților.

Acordarea acestei sume e prevăzută de OUG 13, act normativ prin care a fost aprobată suma de aproximativ 1 miliard de euro proveniți din fonduri europene, pentru ajutarea IMM – urilor, iar prevederile au fost publicate recent în Monitorul Oficial.

Cine primește banii

Potrivit documentului publicat, există trei forme de sprijin, cu sume diferite, în funcție de caracteristicile societăților beneficiare. 

1. O sumă forfetară în valoare de 2.000 euro, pentru societățile ce la data de 31 decembrie 2019 nu aveau salariați, însă au avut o cifră de afaceri din acest exercițiu mai mare de 5.000 euro
2. Granturi pentru capitalul de lucru pentru societăți ce în anul 2019 au avut o cifră de afaceri cuprinsă între 13.501 euro și 1.000.000 euro, iar valoarea grantului este de 15% din cifra de afaceri, până la maxim 150.000 euro;
3. Granturi pentru investiții, pentru IMM cu sume între 50.000 euro și 200.000 euro, iar IMM trebuie să îndeplinească mai multe criterii de eligibilitate, inclusiv surse de cofinanțare a proiectului.

Cum se obțin banii

Pentru a obține aceste sume, antreprenorii trebuie să depună o serie de documente până la data de 30 0ctombrie:

• Documentele de înregistrare – act constitutiv, certificat Registrul comerțului;
• Documentația financiară aferentă anului 2019 însoțită de ultima balanță de verificare;
• Documentația tehnică, respectiv plan de afaceri în format simplificat;
• Declarație pe propria răspundere că nu a mai beneficiat de ajutor de stat pentru aceleași obiective și nu există decizii anterioare de recuperare a ajutorului de stat;
• Declarație pe propria răspundere că beneficiarul nu este rezident fiscal într-o jurisdicție neagreată/necooperantă de pe lista UE.

Revista Presei