Se dau bani de la stat. Românii care vor primi 2.000 de euro în plus în acest an

de: Ana Toma
27 mart. 2021
Se dau bani de la stat. Românii care vor primi 2.000 de euro în plus în acest an

2.000 de euro oferă statul român pentru acești români. Totuși, pentru a încasa banii, aceștia trebuie să vină cu dovezi clare legate. Mii de oameni se află în această situație și ar putea beneficia de această sumă.

Conform unui anunț făcut în acestă săptămână de ministrul Agriculturii, români care produc ardei, castraveți, roșii, vinete, și varză în sere sau solarii vor primi un ajutor de la stat. Suma este de 2.000 de euro și se oferă pe mia de metri pătrați cultivați.

Cum se primesc banii

Banii nu se dau pur și simplu. Pentru a primi această sumă, legumitorii vor fi nevoiți să aducă o dovadă conform căreia au obținut o producție minimă și că au și vândut-o. Cu toate acestea, asociațile cultivatorilor sunt mulțumite de bani, însă nu pot prezenta documentele, iar lucrările pe 2021 au început deja.

”Este implementat mult prea târziu. Deja producțiile s-au început pe 2021. Varianta noastră ar fi fost cu vouchere pentru semințe, îngrășăminte, pentru substanțe fitosanitare”, a spus Cristian Rusu, președinte Asociația Producătorilor de Legume în Spații Protejate. 

Ministrul Agriculturii pe de altă parte, susține că există bani destui pentru acești români, însă schema trebuie respectată. 

”Avem un plafon de 150 de milioane de lei. Dacă valoarea alocată este depășită, practic cuantumul se reduce proporțional. Această sumă se repartizează la toți beneficarii eligibili. Schema se va derula prin APIA, ca să fie mai ușor verificabilă și monitorizabilă”, a mărturisit Adrian Oros. 

Banii vor înlocui programul ”Tomata”

După ce a vorbit despre plafon, ministrul Agriculturii a precizat că noul program de sprijin are rolul de a înlocui ”Tomata”, derulat pe o perioadă de 4 ani și care nu se mai putea continua în termenii vechi pe motivele sumelor foarte mari alocate, iar efectului așteptat care nu a mai sosit. 

”De aceea am venit cu acest program, acest ajutor de minimis pentru susţinerea legumelor în spaţii protejate. Acum proiectul de HG este în curs de definitivare, în consultare cu mediul asociativ din legumicultură, şi se acordă pentru mai multe legume: ardei, castraveţi, tomate varza alba şi roşie şi vinete. Se acordă maximum 2.000 de euro pe o mie de metri pătraţi pe beneficiar pe an”, a declarat Adrian Oros.