Se dau bani pentru românii cu COVID-19! Ce sumă ar urma să primească aceștia

corona222

Românii infectați cu coronavirus ar urma să primească bani în plus, față de ceea ce primesc acum, dacă demersul lui Renate Weber, Avocatul Poporului reușește. Aceasta solicită includerea bolii provocate de COVID-19 în grupa celor infectocontagioase din categoria A.

Asta înseamnă că cei care sunt în incapacitate de muncă ar urma să primească indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă. Aceaste este plătită 100%, nu 75%, cum se întâmplă acum.

Demersul lui Renate Weber vine ca urmare a articolelor apărute în presă pe această temă şi se întemeiază pe prevederile articolului 41 din Constituţia României privind munca şi protecţia socială a muncii.

Ce mesaj a transmis Renate Weber

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi solicită Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Sănătăţii să dispună măsuri urgente pentru ca boala COVID-19 să fie inclusă în grupa bolilor infectocontagioase din grupa A, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1186/2000, şi, în consecinţă, asiguraţii să beneficieze de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă plătită în procent de 100%. Aceasta în condiţiile în care, potrivit specialiştilor, boala este extrem de contagioasă şi cu o arie de răspândire foarte mare”, se arată într-un comunicat oficial al instituției.

Renate Weber, avocatul Poporului, a susținut că, în prezent cei care nu pot munci din cauza îmbolnăvirii cu COVID-19 primesc o indemnizaţie plătită în proporţie de 75 la sută, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.

Citește și:

Revista Presei